Zelenski: ‘Wederopbouw van Oekraïne begint voor einde van de oorlog, en zonder corruptie’
MET VIDEODe Oekraïense president Zelenski wil niet wachten tot het einde van de oorlog voordat de wederopbouw van Oekraïne kan beginnen.
In zijn videotoespraak benadrukte Zelenski gisteravond dat er direct veel moet gebeuren. Tienduizenden huizen zijn verwoest in met name het zuiden en noorden van het land waar de Russische troepen nu - volgens Oekraïense berichten - worden teruggedreven. Zelenski wil zijn land nu al voorbereiden op de winter, onder meer met het oog op de energievoorziening.
De eerste grote conferentie over de toekomstige wederopbouw van Oekraïne vindt momenteel plaats in Lugano, Zwitserland. De Oekraïense premier Denys Sjmyhal schatte gisteren dat er minimaal 750 miljard dollar (bijna 720 miljard euro) nodig zal zijn om de schade te herstellen. Veel Oekraïense bedrijvenparken en fabrieken zijn getroffen door Russische raketten. Grote delen van de economie zijn lamgelegd door verwoestingen, zei Zelenski in zijn toespraak. Duizenden Oekraïense bedrijven liggen stil. Tegelijkertijd moet het om meer gaan dan alleen ‘het herbouwen van verwoeste muren’, aldus de president. ,,Oekraïne moet het meest vrije, modernste en veiligste land van Europa worden.”
Corruptie
Als er miljarden voor de wederopbouw richting Oekraïne gaan heeft transparantie over de uitgaven de hoogste prioriteit, belooft Zelenski. Het risico bestaat dat grote sommen geld verdwijnen en niet het beoogde doel bereiken om het land weer op de been te krijgen, vrezen waarnemers. Voor de oorlog stond Oekraïne op plaats 122 (van 180) in de corruptie-index van Transparency International.
Zelenski is zich bewust van de zorg van donorlanden. De Oekraïense president belooft de deelnemers aan de conferentie in Lugano daarom ‘maximale transparantie’ in alle projecten. Zijn regering werkt - ondanks de oorlog - aan digitale platforms voor alle officiële diensten om fraude moeilijker te maken.
De conferentie zal vanmiddag eindigen met een ‘verklaring van Lugano’. Daarin willen vertegenwoordigers van Oekraïne, donorlanden en financiële instellingen het eens worden over de eerste principes voor wederopbouw. Een conferentie met concrete toezeggingen voor financiële hulp volgt later dit jaar.
Twee ontwikkelingen stemmen optimistisch
Markus Berndt is voor de Europese Investeringsbank verantwoordelijk voor de activiteiten met Oekraïne. Tegen het Duitse persbureau DPA zegt hij: ,,Corruptie is inderdaad een probleem. Maar twee ontwikkelingen stemmen me optimistisch: de relatie tussen Oekraïners en de overheid en autoriteiten is verbeterd als gevolg van de oorlog. Burgers weten nu beter welke staatsstructuren ze hebben en waar ze belasting voor betalen. Anderzijds bieden de vooruitzichten op toetreding tot de EU een duidelijk kader verdere hervormingen door te voeren.”
De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, toonde zich optimistisch over de toekomstige besteding van wederopbouwgelden: ,,Oekraïne kan deze oorlog winnen en de weg inslaan naar een sterker en moderner land - met een gemoderniseerde, rechterlijke macht, sterkere instellingen en een solide staat die kan strijden tegen corruptie.”
Kijk onze video's over de oorlog in Oekraïne in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
‘Het gaat helemaal niet om de Donbas, het gaat Poetin om heel Oekraïne’
De oorlog tussen Oekraïne en Rusland wordt vooral uitgevochten in de Donbas. Waarom wordt er zo hard gestreden om een verarmd gebied in het oosten van Oekraïne? ,,Het wrange is: het gaat helemaal niet om de Donbas.’’ -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar. -
PREMIUM
Moeizame hervatting Oekraïense graanexporten
De lading maïs van de Razoni, het eerste graanschip dat na uiterst moeizame onderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland de haven van Odessa mocht verlaten, is dan toch verkocht. Vandaag zou het schip met de graansoort worden gelost in de Turkse havenstad Mercin, maar moet weer door omdat het daar niet kan lossen. -
Washington Post: FBI zocht bij Trump documenten over kernwapens
De FBI zou de woning van voormalig president Donald Trump eerder deze week zijn binnengevallen vanwege ‘documenten over kernwapens’. Dat melden bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek aan The Washington Post. Of het om geheime informatie over Amerikaanse kernwapens gaat is niet duidelijk, maar volgens de Amerikaanse krant benadrukt de zoekactie wel ‘hoe groot de angst is dat de documenten in verkeerde handen komen’. -
‘Totale oorlog met Rusland vermijden blijft Navo-topprioriteit, maar hard terugslaan kan’
Een totale oorlog met Rusland vermijden blijft de kernverantwoordelijkheid van de Navo. Tegelijkertijd heeft ze nu zoveel troepen in Oost-Europa dat er ook in Moskou geen enkel misverstand over kan bestaan dat ze hard terugslaat als Rusland Navo-grondgebied zou schenden.
-
Verdachte aanslag Rushdie ‘liep altijd met gebogen hoofd door zijn buurt’
Salman Rushdie werd tien keer met een mes gestoken toen hij zich voorbereidde om vrijdag te spreken in het Chautauqua-instituut in het westen van New York. Over hoofdverdachte Hadj Matar wordt steeds meer bekend. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door. -
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje.