Zes gemaskerde mannen aangehouden voor aanval op demonstranten Hongkong

De politie van Hongkong heeft zes mannen gearresteerd die mogelijk betrokken waren bij de aanval op demonstranten in Hongkong zondagavond. Tientallen betogers raakten daarbij gewond, één demonstrant ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. 

Politiewoordvoerder Chan Tin-chu laat weten dat de mannen, tussen 24 en 54 jaar oud, zijn aangehouden voor ‘onwettige samenscholing’ en hun deelname aan de aanval op demonstranten in een metrostation in de buurt Yuen Long. Enkele aanvallers zijn lid van criminele bendes, ‘triades’ genoemd in Hongkong. ,,Er zullen snel meer mensen opgepakt worden. De politie staat geen enkele vorm van geweld toe”, aldus Chan Tin-chu. Over de motieven achter de aanval op demonstranten kon de politiewoordvoerder nog niets melden. 

Zeker dertig mannen vielen zondagavond de demonstranten aan. Ze waren in het wit gekleed en onderscheidden zich daarmee duidelijk van de demonstranten, die juist zwarte kleding dragen. De mannen sloegen met metalen en houten stokken in op de anti-regime demonstranten die zich op het metrostation en in de metro bevonden. 45 betogers raakten gewond, waarvan een persoon nog in kritieke toestand in het ziekenhuis verblijft. Lam Cheuk-ting van de Democratische Partij was een van de gewonden. Hij zette foto’s op Facebook van zijn verwondingen. Hij zegt te zijn geslagen met houten stokken.

De tekst gaat door onder de foto...

Volledig scherm
Mannen in witte T-shirts met maskers, helmen en stokken na de aanval op demonstranten bij een metrostation in Yuen Long. © AP

Geen uitlevering

Duizenden mensen gingen zondag opnieuw de straat op om te betogen tegen de leider Carrie Lam en de manier waarop zij omgaat met een omstreden wet die uitlevering aan China mogelijk maakt. De pro-democratie betogers eisen dat die wet, die voorlopig van tafel is, nu definitief de prullenbak ingaat. Volgens de organisatoren gingen 430.000 mensen de straat op, de politie houdt het op 140.000 betogers.

De voormalige Britse kolonie hoort bij China, maar zijn samen ‘één land, met twee systemen’, waardoor Hongkong tot op zekere hoogte autonoom is. Met de uitleveringswet aan China komt die autonomie volgens de betogers in gevaar.

Onder vuur

De politie van Hongkong ligt nu onder vuur omdat ze te laat in actie kwam om de betogers te beschermen. Carrie Lam zei dat de politiebezetting dun was door de mensenmassa's buiten. Haar regering wordt ervan beschuldigd samen te werken met de aanvallers, maar dat ontkent Carrie Lam stellig.

China liet eerder weten de Hongkongse demonstranten te willen vervolgen omdat ze eerder het Hongkongse parlement hadden bezet. Ze ondermijnen volgens Peking het principe van ‘één land, twee systemen’. De jonge bezetters werden door de Chinese regering veroordeeld als ‘criminelen’, ‘illegale onruststokers’ en ‘buitenlandse agenten’.