Volledig scherm
Kathryn en James Murdoch © REUTERS

Zoon Rupert Murdoch uit kritiek op mediabedrijven vader: Stop met ontkennen klimaatcrisis

James Murdoch, zoon van mediamagnaat Rupert Murdoch, heeft samen met zijn vrouw Kathryn flinke kritiek geuit op de nieuwsbedrijven van zijn vader. De manier waarop onder meer de kranten van het familiebedrijf omspringen met de klimaatcrisis is James en Kathryn in het verkeerde keelgat geschoten.

Onder de Murdoch-paraplu vallen onder meer Fox News en kranten van News Corp, waaronder The Times en The Sun. In Australië heeft News Corp maar liefst 8000 mensen in dienst, van wie zo’n 3000 journalisten. De manier waarop die over de bosbranden in Australië schrijven, baart James en Kathryn zorgen.

Volgens het stel is het enorm schadelijk dat kranten herhaaldelijk een link tussen klimaatverandering en de Australische bosbranden in twijfel hebben getrokken of zelfs hebben ontkend. Er is voldoende bewijs dat klimaatverandering bijdraagt aan het verwoestende vuur, aldus een woordvoerder van het stel. Het feit dat de Murdoch-kranten dit ontkennen, vinden ze teleurstellend en gevaarlijk.

Ook in de VS wordt op Fox News openlijk betwijfeld of klimaatverandering iets te maken heeft met de branden. Rupert Murdoch heeft zichzelf in het verleden een ‘klimaatscepticus’ genoemd, maar hij beweert klimaatverandering niet te ontkennen.

Lees ook: Klaar met alle meningen over klimaatverandering? Dit zijn de feiten

Alles hebben gedaan

James Murdoch was tot voor kort hoofd van 21st Century Fox, de entertainmenttak van het familiebedrijf. Hij vertrok daar toen 21st Century Fox fuseerde met Disney. Hij zit nog wel in de raad van bestuur van News Corp. James zet zich al jaren in voor het klimaat en voelt zich al langer ongemakkelijk bij de conservatieve berichtgeving van het familiebedrijf. In 2018 probeerde hij het bedrijf te verlaten, maar dat mislukte toen zijn broer Lachlan weigerde James’ aandelen te kopen.

Volgens Kathryn is ze al sinds 2006 geïnteresseerd in klimaatpolitiek en het tegengaan van het opwarmen van de aarde. Ze zag toen een speech van Al Gore daarover. ,,Ik wil mijn kinderen in de ogen kunnen kijken en zeggen dat ik alles heb gedaan wat ik kon.”