De Nederlandse zakenman Guus Kouwenhoven.
Volledig scherm
De Nederlandse zakenman Guus Kouwenhoven. © EPA

Zuid-Afrika levert Nederlandse wapenhandelaar Guus Kouwenhoven niet uit aan ons

De Nederlandse zakenman en bij verstek veroordeelde wapenhandelaar Guus Kouwenhoven wordt niet uitgeleverd aan ons land, zo bepaalde de rechter in Kaapstad vandaag. Kouwenhoven werd in 2017 veroordeeld tot negentien jaar cel, wegens de verkoop van wapens en oorlogsmisdaden in Liberia.

Kouwenhoven werd, na in hoger beroep te zijn veroordeeld, op verzoek van het Openbaar Ministerie opgepakt in Zuid-Afrika. De Nederlander, die zegt ziek te zijn, wist zijn uitlevering keer op keer te voorkomen. De rechter in Kaapstad haalt nu opnieuw een streep door de uitlevering.

Volgens de Zuid-Afrikaanse rechter heeft Kouwenhoven zijn misdrijven in Liberia gepleegd en niet in Nederland. Daardoor zou uitlevering van Kouwenhoven in strijd zijn met het uitleveringsverdrag. De Zuid-Afrikaanse justitie bekijkt nog of het tegen de uitspraak in beroep gaat.

Charles Taylor

De Nederlandse Hoge Raad bepaalde in december 2018 dat de negentien jaar cel voor Kouwen overeind bleef. Volgens het hof in Den Bosch heeft de 77-jarige zakenman wapens het Afrikaanse land binnengesmokkeld en verdeeld onder de manschappen van het gewelddadige regime van de toenmalige Liberiaanse president Charles Taylor.

Kouwenhoven regelde opslag, chauffeurs en vrachtwagens, waardoor hij medeplichtig is aan de misdrijven die onder het regime van Taylor zijn gepleegd. Hij is volgens het hof ‘opzettelijk behulpzaam geweest’. Advocaat Inez Weski diende een klacht in bij het Europese Hof, omdat de gezondheid van haar cliënt te slecht is om achter de tralies te gaan. 

  1. Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia

    Italiaanse kinderen mogen toch niet buitenspelen, het is zuur maar ze moeten nog even doorbijten. Nu de nieuwe besmettingen blijven dalen is het zaak nog even vol te houden, zei premier Conte woensdagavond. ‘Anders is het allemaal voor niks geweest’. Ondertussen duikt er ook een andere, bijna, onzichtbare vijand op. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.