Zuid-Koreaan (78) steekt auto en zichzelf in brand voor Japanse ambassade

videoEen Zuid-Koreaan heeft zichzelf vandaag in brand gestoken voor de Japanse ambassade in Seoel. De 78-jarige man stichtte brand in zijn voertuig voor het ambassadegebouw in de Zuid-Koreaanse hoofdstad en stierf later in het ziekenhuis, aldus de autoriteiten. 

Volgens een bericht in de lokale media was de schoonvader van de overleden man slachtoffer van Japanse dwangarbeid in oorlogstijd. In de auto, die hij leende van een bekende, werden ook zo'n twintig wegwerpgasflessen gevonden. De man zou zijn daad bij een kennis hebben aangekondigd. Antipathie tegen Japan zou zijn drijfveer zijn.

Het incident komt op een moment dat de betrekkingen tussen Seoel en Tokio verslechteren door een al lang lopend dispuut over compensatie voor slachtoffers van dwangarbeid. Japan kondigde vorige maand harde restricties aan op exporten die cruciaal zijn voor Zuid-Koreaanse tech-giganten zoals Samsung Electronics.

Vertrouwen

Tokio zegt dat de maatregelen, gericht tegen belangrijke chemicaliën die worden gebruikt bij het maken van gadgets, noodzakelijk zijn door een ‘verlies van vertrouwen’ in de betrekkingen met Seoel. Maar Seoel beweert dat Tokio wraak neemt voor een reeks uitspraken van Zuid-Koreaanse rechtbanken, die Japanse bedrijven hebben veroordeeld tot het betalen van compensatie aan slachtoffers van dwangarbeid.

Tokio heeft vrijdag de ambassadeur van Zuid-Korea in Japan op het matje geroepen om te protesteren tegen de weigering van Seoel om deel te nemen aan een arbitragepanel om het lopende geschil te beslechten.

Volledig scherm
De man stak zijn auto in brand voor de Japanse ambassade in Seoel. © AFP
  1. Terwijl Donald over Iran vergadert, struint Melania door een Franse bloementuin

    Terwijl Donald over Iran vergadert, struint Melania door een Franse bloemen­tuin

    Bewust of onbewust: de kiekjes van het ‘partnerprogramma’, vandaag bij de G7 in Frankrijk, doen opvallend oubollig aan - tuttig zelfs. Terwijl de regeringsleiders zich achter gesloten deuren over zwaarwichtige zaken als de verhoudingen met Iran, Noord-Korea en China buigen, kijken hun vrouwen voor de ogen van de verzamelde wereldpers naar een riedeltje volksdansen, nippen onder toeziend oog van een Fransman met baret aan een glas bij een wijnproeverij of –zie hierboven- maken een ommetje door een tuin vol sierbloemen.