Zuid-Koreaan (78) steekt auto en zichzelf in brand voor Japanse ambassade

videoEen Zuid-Koreaan heeft zichzelf vandaag in brand gestoken voor de Japanse ambassade in Seoel. De 78-jarige man stichtte brand in zijn voertuig voor het ambassadegebouw in de Zuid-Koreaanse hoofdstad en stierf later in het ziekenhuis, aldus de autoriteiten. 

Volgens een bericht in de lokale media was de schoonvader van de overleden man slachtoffer van Japanse dwangarbeid in oorlogstijd. In de auto, die hij leende van een bekende, werden ook zo'n twintig wegwerpgasflessen gevonden. De man zou zijn daad bij een kennis hebben aangekondigd. Antipathie tegen Japan zou zijn drijfveer zijn.

Het incident komt op een moment dat de betrekkingen tussen Seoel en Tokio verslechteren door een al lang lopend dispuut over compensatie voor slachtoffers van dwangarbeid. Japan kondigde vorige maand harde restricties aan op exporten die cruciaal zijn voor Zuid-Koreaanse tech-giganten zoals Samsung Electronics.

Vertrouwen

Tokio zegt dat de maatregelen, gericht tegen belangrijke chemicaliën die worden gebruikt bij het maken van gadgets, noodzakelijk zijn door een ‘verlies van vertrouwen’ in de betrekkingen met Seoel. Maar Seoel beweert dat Tokio wraak neemt voor een reeks uitspraken van Zuid-Koreaanse rechtbanken, die Japanse bedrijven hebben veroordeeld tot het betalen van compensatie aan slachtoffers van dwangarbeid.

Tokio heeft vrijdag de ambassadeur van Zuid-Korea in Japan op het matje geroepen om te protesteren tegen de weigering van Seoel om deel te nemen aan een arbitragepanel om het lopende geschil te beslechten.

Volledig scherm
De man stak zijn auto in brand voor de Japanse ambassade in Seoel. © AFP
  1. Ouders Spaanse Julen (2) schikken met eigenaar van put die hun zoontje het leven kostte

    Ouders Spaanse Julen (2) schikken met eigenaar van put die hun zoontje het leven kostte

    De ouders van de peuter die een jaar geleden in Zuid-Spanje in een illegaal gegraven put viel en daardoor overleed, hebben een buitengerechtelijke deal gesloten met de grondeigenaar. Tegen hem zou morgen een rechtszaak beginnen maar David Serrano aanvaardde vandaag de verantwoordelijkheid voor ‘doodslag door ernstige nalatigheid’ en ging akkoord met het betalen van een schadevergoeding van 190.000 euro.