Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP

Zware crimineel die door gat in muur uit Belgische cel ontsnapte gepakt in Gelders dorp

Een in België ontsnapte gevangene is gisteravond aangehouden in het Gelderse dorp Beneden-Leeuwen. Hij is betrapt tijdens een poging tot inbraak. Na een melding kon hij worden aangehouden. 

Het politiekorps Oost-Nederland bevestigt de berichtgeving in diverse Belgische media. De arrestatie zou rond 19.00 uur hebben plaatsgevonden.

De man, een Tunesiër, ontsnapte zaterdagochtend uit een cel in het Belgische Wortel. Het ging om Rachid S., een Tunesiër die in de gevangenis zat voor gewapende overvallen.  Hij zat een celstraf van vijf jaar uit. Via een zelfgemaakt gat in de muur van zijn cel verliet hij zijn cel. Daarna klom hij over een muur van wel vier meter hoog. 

Eén celgenoot was langs hetzelfde gat naar buiten gegaan, maar kon op het gevangenisterrein gepakt worden. Ook een derde celgenoot was mee door het gemaakt gat gekropen, maar geraakte nadien niet verder. Hij is daarop terug door het gat naar zijn cel gekropen.

De gevangenis van Wortel ligt niet ver over de grens, ten zuiden van Breda. 

Verbazing

Veel mensen in België vragen zich of hoe een gedetineerde anno 2020 zomaar een gat in de muur van zijn cel kan maken. Volgens de eerste berichten heeft de ontsnapte gevangene dat waarschijnlijk gedaan met de beugel van het televisietoestel.

,,Hij maakte het gat in het toiletgedeelte van zijn cel. Op dat deel heb je ’s nachts geen zicht vanaf de gang”, vertelt een cipier van de gevangenis in Wortel tegenover Het Laatste Nieuws. ,,Het personeel valt niks te verwijten bij deze ontsnapping. De gedetineerde heeft net zoals enkele weken geleden in Turnhout gebruikt gemaakt van donkere zones en onbewaakte plekken om te ontsnappen.”

Nadat de gedetineerde een gat in zijn celmuur had gemaakt, kwam hij op een gevangenisterrein zonder licht of camera’s. Het personeel zou al jarenlang klagen over het ontbreken van camera’s op dat terrein. Volgens Het Nieuwsblad droeg de man bij de ontsnapping geen gevangeniskleding, maar normale burgerkleding. Ook dat doet de wenkbrauwen fronsen.

De man wordt weer overgebracht naar België. Dat moet nog gebeuren, aldus een woordvoerder van de politie.

  1. Drama Duitsland: Adrian S. (26) doodde ouders, oom, tante, halfzus en halfbroer op dag van bijzetten urn oma
    Update

    Drama Duitsland: Adrian S. (26) doodde ouders, oom, tante, halfzus en halfbroer op dag van bijzetten urn oma

    Het Duitse Rot am See sidddert nog na van het schietdrama dat zich gisteren voltrok in gasthof De Duitse Keizer. De 26-jarige Adrian S. schoot er gisteren zijn (gescheiden) ouders dood, een oom en tante, en een halfzus en halfbroer. Dat gebeurde op dezelfde dag als de afscheidsceremonie van zijn overleden oma, waarnaar de familie op weg was. Adrian werd vanmiddag voorgeleid. De Duitse rechter besloot hem langer vast te houden.