Zware zandstorm teistert Nederlanders op Canarische Eilanden: 'Het is angstaanjagend’

Update/videoEen forse zandstorm zorgt op de Canarische Eilanden voor flink wat problemen. Het Spaanse meteorologische instituut denkt dat de zandstorm pas morgen gaat liggen. Veel Nederlanders zien hun vakantie in rook opgaan. ,,Het is spannend en angstaanjagend”, zegt een van hen tegen deze nieuwssite.

Voorlopig vliegen geen vliegtuigen van en naar Gran Canaria, omdat piloten slecht zicht hebben. Ook twee vliegvelden op Tenerife zijn gesloten. Op sociale media klagen Nederlanders steen en been over de gebrekkige communicatie van de maatschappijen. ,,Gestrand op Las Palmas Airport, geen enkele informatie over onze vlucht, doorverwezen naar Transavia, die zijn niet bereikbaar momenteel”, briest Peter van der Putten.

Lucille Meester vult aan: ,,Bedankt Transavia voor de zeer slechte informatie hoe en wat op Gran Canaria. We weten nog niks en staan al vanaf 17.00 te wachtten. Geen koffer. Waardeloos.” Vanuit Transavia is inmiddels een mail naar alle gedupeerden verstuurd. ‘Omdat de luchthaven gaat sluiten/is gesloten, kun je een hotel nemen. Vervolgens kun je via de website een claim indienen voor de kosten’, laat de maatschappij aan klanten weten. 

Corendon krijgt eveneens een stortvloed aan kritiek over zich heen. De reisorganisatie heeft vooralsnog niet op de berichten gereageerd.

‘Zelden zo heftig’

De weersvoorspelling voor de Canarische Eilanden is voor de komende dagen niet best. Zo worden onder meer windstoten verwacht van boven de 100 kilometer per uur. ,, In de afgelopen jaren heb ik zelden zo’n heftige Calima (oostelijke wind, red.) meegemaakt”, schrijft de Nederlandse Melissa op Twitter.  

,,Ik verblijf nu zelf op Gran Canaria en kan bevestigen dat de situatie niet heel fijn is. Bovendien is er ook alweer een brand uitgebroken in de bergen, die door de harde wind en Calima voorlopig nog niet geblust zal zijn.” 

Volgens Europa Press is er inderdaad zo’n 150 hectare natuur door de vlammenzee verwoest in de gemeente La Aldea de San Nicolás.  De brandweer heeft moeite om deze branden te blussen vanwege de droogte en de harde windstoten. De autoriteiten hebben uit voorzorg de inwoners geëvacueerd. 

Vluchten

Vanwege rondvliegend zand wordt geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden. Verschillende evenementen en sportwedstrijden zijn voorlopig afgeblazen.

Een vlucht die gisteren vanaf Schiphol was vertrokken, moest na een uur alweer terugkeren vanwege de zandstorm. De passagiers zijn ondergebracht in hotels, de vlucht naar Tenerife staat nu gepland voor vanmiddag.

Stofwolk

Op Fuerteventura, het eiland ten oosten van Gran Canaria, is volgens Weerplaza eveneens sprake van een enorme stofwolk. Claudia van der Schrier arriveerde gisteravond laat op het eiland. ,,Het was vreselijk stil op het vliegveld. Slechte zicht en gele lucht. Iemand vertelde ons hier dat hij zoiets de laatste veertig jaar nog niet had meegemaakt”, zo laat de Limburgse weten.

Yannick Maessen (22) uit Roermond is op Tenerife en zegt in spanning af te wachten. ,,Het is spannend en angstaanjagend. Je weet niet wat je kunt verwachten. Woon nu bijna een jaar hier en heb al een paar keer een calima meegemaakt, maar nog nooit zo heftig als nu. Mensen op straat lopen met hun hand of T-shirt voor hun gezicht, om te zorgen dat er geen zand in hun gezicht komt. Het is hier net een spookeiland.”

Door de zware zandstorm voelt ook Lisanne Kraak-Bol (55) uit Zevenbergen zich genoodzaakt zoveel mogelijk binnen te blijven. ,,Alles hier is bedekt met zand, zelfs het zwembad”, zegt ze over haar appartement op Fuerteventura. ,,Het zand waait hier zo onder de deur door. De inwoners zijn erg verbaasd. Ze hebben dit in jaren niet meegemaakt. We blijven maar zo veel mogelijk binnen en kijken een filmpje. Hier zijn we absoluut niet blij mee.”

Een greep uit de Nederlandse reacties kun je hieronder lezen

Las Palmas wordt overspoeld door Saharazand.
Volledig scherm
Las Palmas wordt overspoeld door Saharazand. © EPA
Het vliegveld van Las Palmas wordt door het zand aan het oog ontrokken.
Volledig scherm
Het vliegveld van Las Palmas wordt door het zand aan het oog ontrokken. © REUTERS
Mensen trotseren de zandstorm en maken een wandelingetje langs de promenade.
Volledig scherm
Mensen trotseren de zandstorm en maken een wandelingetje langs de promenade. © EPA
epa08238634 People enjoy the day at Las Canteras beach in Las Palmas de Gran Canaria, Canary Islands, Spain, 22 February 2020. Big amounts of dust and sand from Sahara desert have made their way into the islands throughout strong wind gusts that will intensify on Sunday, 23 February 2020. EPA/ELVIRA URQUIJO A.
Volledig scherm
epa08238634 People enjoy the day at Las Canteras beach in Las Palmas de Gran Canaria, Canary Islands, Spain, 22 February 2020. Big amounts of dust and sand from Sahara desert have made their way into the islands throughout strong wind gusts that will intensify on Sunday, 23 February 2020. EPA/ELVIRA URQUIJO A. © EPA
Een badgast droogt zich af op het strand van Puerto del Rosario.
Volledig scherm
Een badgast droogt zich af op het strand van Puerto del Rosario. © EPA
 1. Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia
  PREMIUM
  Dagboek Italië

  Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia

  Italiaanse kinderen mogen toch niet buitenspelen, het is zuur maar ze moeten nog even doorbijten. Nu de nieuwe besmettingen blijven dalen is het zaak nog even vol te houden, zei premier Conte woensdagavond. ‘Anders is het allemaal voor niks geweest’. Ondertussen duikt er ook een andere, bijna, onzichtbare vijand op. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Nederlands lid ‘Pink Panther-bende’ voor de rechter wegens roofmoord en juwelendiefstallen

  Nederlands lid ‘Pink Pan­ther-ben­de’ voor de rechter wegens roofmoord en juwelen­dief­stal­len

  Tien jaar na de gewelddadige dood van een oud-burgemeester in Zwitserland heeft justitie het onderzoek afgerond en drie verdachten aangeklaagd. Het gaat om een 40-jarige Nederlander en twee Serviërs. Ze worden beschuldigd van moord en diefstal met geweld en zouden deel uitmaken van de ‘Pink Panthers’, een criminele organisatie die in heel Europa toesloeg, melden Zwitserse media.