Zweden waarschuwt voor gevaarlijke crisis Afghanistan: ‘Ineenstorting komt sneller dan we dachten’
Afghanistan stevent af op een economische ineenstorting die kan leiden tot een nieuwe politieke crisis in het land, waarschuwt de Zweedse minister voor ontwikkelingssamenwerking in een vraaggesprek met persbureau Reuters. Het land zou daardoor volgens minister Per Olsson Fridh kunnen uitgroeien tot een broedplaats van terroristische groeperingen.
,,Mijn zorg is dat het land aan de vooravond staat van een ineenstorting en dat die sneller komt dan we dachten”, zei de Zweedse minister in Dubai. Sinds de taliban in augustus aan de macht zijn gekomen heeft het land geen buitenlandse inkomsten meer en is de volledig van buitenlandse ontwikkelingshulp afhankelijke economie in een vrije val terechtgekomen.
De 27 EU-landen, waaronder Zweden, geven nog wel humanitaire hulp, maar de ontwikkelingsgelden zijn bevroren. De Verenigde Staten hebben alle Afghaanse banktegoeden geblokkeerd en ook de Wereldbank verleent geen steun.
Humanitaire crisis
Het Rode Kruis riep vrijdag de internationale gemeenschap op te hulp te schieten om een humanitaire crisis af te wenden. De hulporganisaties zijn onvoldoende in staat om dat alleen te kunnen, aldus het Rode Kruis.
Tekst gaat verder onder de foto.
Volgens Fridh zoekt Zweden naar mogelijkheden om Afghanistan zoveel mogelijk overeind te houden, maar moeten andere landen overtuigd worden dat dit mogelijk is zonder de nieuwe machthebbers legitimiteit te verschaffen. De taliban krijgen volgens de Zweedse minister geen ontwikkelingshulp.
Rechten van meisjes
De taliban worden internationaal zwaar bekritiseerd, onder meer door het inperken van vrouwenrechten en het recht van meisjes op onderwijs. Veel westerse landen hebben hun ambassades in Kabul gesloten en verplaatst naar Qatar, dat goede contacten onderhoudt met de taliban.
De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, riep eerder deze week na een conferentie in Moskou met de taliban, China, India en Pakistan de internationale gemeenschap op tot het houden van een donorconferentie voor Afghanistan. Lavrov wees eveneens op het gevaar van terroristen van Islamitische Staat, die in Afghanistan zouden profiteren van de machtswisseling in Kabul. Die zou een grote bedreiging voor de regio vormen, inclusief voormalige Sovjetrepublieken. Ook de productie en smokkel van vooral Afghaanse heroïne zou nog veel bedreigender worden.
Bekijk hier onze video’s over de situatie in Afghanistan:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Update
Wagner-huurling wacht geen deportatie uit Noorwegen: ‘Heeft moeite met veiligheidsmaatregelen’
De naar Noorwegen gevluchte ex-commandant van de Russische Wagner-groep wordt niet teruggestuurd naar zijn vaderland. Dat zegt de Noorse advocaat van Andrej Medvedev (26). Een mensenrechtenorganisatie in Rusland meldde eerder dat hij uitgezet zou worden. -
PREMIUM1
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUM
Oorlogsvrijwilligers Oekraïne: ‘Van de 20.000 misschien enkele honderden aan het front’
Van de 20.000 vrijwilligers die zich zouden hebben aangemeld voor het Oekraïense Vreemdelingenlegioen zijn er hooguit honderden strijders aan het front beland, stelt de Poolse onderzoeker Kacper Rekawek. Toch moeten Europese regeringen aan Oekraïne vragen wie het zijn en wat ze precies doen, vindt hij. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.
-
PREMIUM
Artsen zonder Grenzen: ‘Gezondheidszorg Afghanistan stort in’
Martine Flokstra van Artsen zonder Grenzen is net terug van drie barre weken in Afghanistan. ,,De acuut ondervoede kinderen baren me het meest zorgen.” -
-
-
Vermoedelijk brein achter dubbele moord in Amazonewoud geïdentificeerd
De Braziliaanse politie heeft zeven maanden na de moord in het Braziliaanse Amazonewoud op de Britse journalist Dom Phillips en de met hem meereizende Braziliaanse overheidsmedewerker Bruno Pereira “met grote waarschijnlijkheid” een opdrachtgever geïdentificeerd. -
PREMIUMLeopard 2
Russische tanks die nu naar front gaan ‘maken geen kans tegen de tank waar Oekraïne om vraagt’
Oekraïne vraagt al weken om hypermoderne westerse tanks, zoals de Duitse Leopard 2. Bij de Nederlandse krijgsmacht snappen ze waarom. Wil je iets forceren, dan is de tank onmisbaar.