Volledig scherm
De kronen en de 'rijksappel' die werden ontvreemd uit de kathedraal van Strängnäs. © Politie Zweden

Zweed krijgt 4,5 jaar cel voor spectaculaire roof juwelen koningshuis

UpdateDe man die verantwoordelijk wordt gehouden voor het stelen van de begrafeniskronen van de Zweedse koning Karl IV en zijn vrouw koningin Kristina ter waarde van ruim 6 miljoen euro is veroordeeld tot 4,5 jaar cel. Na de roof uit een oude kathedraal in Strängnäs ging de 22-jarige Johan Nicklas Backstrom er in een speedboot vandoor.

De rechtbank acht bewezen dat de Zweed op 31 juli 2018, samen met iemand anders, de gouden kronen en een ornament dat bekendstaat als de ‘riksapple’ (rijksappel) stal. De juwelen lagen uitgestald in een glazen kist in de oude kathedraal, ten westen van Stockholm.

De diefstal gebeurde op klaarlichte dag. De twee mannen gingen ervandoor op de fiets en stapten daarna in een motorboot die net onder de kathedraal was aangemeerd.

Nadat duidelijk werd wat de dieven precies hadden meegenomen, werd een grootschalige klopjacht ingezet. Aanvankelijk zonder succes. In september werd een verdachte aangehouden

Afvalbak

Pas begin februari van dit jaar werd bekend dat de buit  gedeeltelijk was teruggevonden in een afvalbak in de buurt van Stockholm. De afvalbak stond op een auto, op de bak was ‘bomb’ geschreven. De kroon van de oude koning was beschadigd en sommige edelstenen waren weg. Een tweede persoon, die de politie op de hoogte had gebracht van de vindplaats, werd aangehouden. Ook een derde persoon is in het vizier van de autoriteiten gekomen, maar alleen Backstrom is nu veroordeeld. 

Vorige week werd bekend dat hij de diefstal had bekend in de rechtszaal. Er was bloed aangetroffen op de teruggevonden juwelen. Het dna matchte met dat van hem. De man vertelde de rechter dat hij zich had gesneden toen hij de glazen juwelenkist had stukgeslagen in de kathedraal. In de weken voor de zitting had hij zijn betrokkenheid telkens ontkend. Hij heeft niet gezegd of hij handlangers had.

6,2 miljoen euro

De straf valt lager uit dat de eis van het Zweedse Openbaar Ministerie (zes jaar cel), maar hoger dan dat de verdediging passend achtte (drie jaar).  had in deze zaak zes jaar gevangenisstraf geëist. De verdediging achtte een gevangenisstraf van maximaal drie jaar passend.

De begrafenisjuwelen zijn ongeveer 65 miljoen kronen (ruim 6,2 miljoen euro) waard. Koning Karl IV en zijn vrouw stierven aan het begin van de zeventiende eeuw. De gestolen regalia uit 1611 behoren niet als zodanig tot de Zweedse kroonjuwelen. Die liggen achter slot en grendel in de schatkamer van het Koninklijk Paleis in Stockholm. Maar in de zeventiende eeuw en daarvoor was het gebruik om overleden vorsten symbolen van hun waardigheid mee te geven in het graf.

  1. Twaalf Israëlische tieners verdacht van groepsverkrachting Britse toeriste op Cyprus

    Twaalf Israëli­sche tieners verdacht van groepsver­krach­ting Britse toeriste op Cyprus

    Twaalf Israëliërs, in leeftijd variërend van 15 tot 18 jaar, blijven nog zeker acht dagen in de cel op het Grieks-Turkse eiland Cyprus omdat ze worden verdacht van groepsverkrachting van een 19-jarige Britse toeriste. Volgens de vrouw, die vakantie vierde in de badplaats Ayia Napia, had ze een prille verhouding met één van de verdachten. Maar toen ze met hem op haar hotelkamer zat, stormden er elf vrienden binnen en werd de vrouw volgens eigen zeggen langdurig misbruikt.