Volledig scherm
© EPA

Zweedse koningsjuwelen mogelijk los verkocht op zwarte markt Amsterdam

De kans bestaat dat de eeuwenoude diamanten en edelstenen uit de deze week in Zweden gestolen koningskronen van koning Karl IX en koningin Kristina opduiken op de zwarte markt van Amsterdam of Antwerpen. Ze kunnen daar los worden verkocht, aldus de Britse privédetective Charles Hill in een gesprek met de Zweedse televisiezender SVT.

De gepensioneerde Hill, gespecialiseerd in de in antiek- en kunstdiefstal, weet waarover hij praat. Hij was twintig jaar werkzaam bij Scotland Yard en had een aandeel in het opsporen van het wereldberoemde schilderij De Schreeuw van Edvard Munch, dat in 1994 werd gestolen uit het Nationaal Museum in Oslo. Met hulp van de Britten werd het schilderij enkele maanden later weer teruggevonden.

Volgens Hill zijn er internationale bendes die gespecialiseerd zijn in het stelen en verkopen van antiek en juwelen. Hij gelooft niet dat het de dieven die de koninklijke begrafenisregalia op klaarlichte dag stalen, te doen was om de twee kronen en rijksappel. 

De edelstenen echter kunnen er echter uit worden gehaald en los worden verkocht. Het zou Hill niet verbazen als de criminelen Zweden ondertussen al hebben verlaten om de juwelen in bijvoorbeeld Amsterdam of Antwerpen van de hand te doen.

Motorboot

De gouden kronen en de ‘riksapple’ (rijksappel) werden dinsdag ontvreemd uit de oude kathedraal van Strängnäs, ten westen van Stockholm. Ze lagen er uitgestald in een glazen kist. Getuigen zagen twee mannen wegvaren in een motorboot die net onder de kathedraal was afgemeerd. Nadat duidelijk werd wat de dieven precies hadden meegenomen, werd een grootschalige klopjacht op hen gelanceerd.

De domkerk van Strängnäs is inmiddels weer geopend voor het publiek