Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Aanvraag nieuwe middelbare school Rivierenland afgewezen

MAURIK - Er komt vooralsnog geen middelbare school in Buren. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft de aanvraag voor de vestiging van het Erasmus College Rivierenland afgewezen. 

Initiatiefnemer Minke Knol geeft niet op: ze tekent bezwaar aan en wil voor 1 november een nieuwe aanvraag indienen. 

Verwachting

De huidige aanvraag is afgewezen omdat het ministerie twijfels heeft bij de verwachting van het aantal leerlingen dat de school zal bezoeken. De stichting heeft de richtingen algemeen bijzonder, rooms-katholiek, islamitisch, antroposofisch, gereformeerd vrijgemaakt en reformatorisch gebundeld. Al die groepen bij elkaar leveren voldoende mogelijke scholieren op, denkt de stichting. 

Volgens de Onderwijsraad, die het ministerie adviseert, kunnen niet zomaar allerlei richtingen bij elkaar opgeteld worden: wie zijn kind bewust naar islamitisch onderwijs stuurt, wil niet per se een school waar een combinatie is met reformatorisch onderwijs, of andersom. Daarnaast stelt de raad dat de school deze richtingen alleen maar stapelt om aan voldoende achterban te komen. In werkelijkheid wil de organisatie humanistisch onderwijs bieden.

Bezwaar

Knol is boos over de gang van zaken. ,,Ik vind het heel vreemd hoe het gaat. Er zijn veel meer scholen in Nederland die aan stapeling doen. Ik ga zeker bezwaar aandienen." 

Er is wel een lichtpuntje voor de stichting: de Onderwijsraad tekent aan dat de school wel kan proberen op basis van de richting humanisme alsnog toestemming te krijgen. Dan moet de stichting wel bewijzen dat er voldoende ouders zullen kiezen voor humanistisch onderwijs. Dat is niet zo gemakkelijk als bij andere richtingen, daarvan zijn basisscholen waarvan bekend is hoeveel leerlingen erop zitten. Er bestaat geen humanistische basisschool in deze regio, dus om aan te tonen dat er genoeg potentieel is, moet de stichting een directe meting houden. ,,Een enquête", zegt Knol. ,,Dat zal meer tijd kosten, maar daar denken we nu aan." 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland