Volledig scherm
Het © William Hoogteyling

Bestuur Dorpshuis Zoelen stapt op, slecht nieuws voor beheerders

ZOELEN - De soap rond het dorpshuis in Zoelen neemt een nieuwe wending. De vereniging Dorpshuis De Oude School heeft zichzelf opgeheven. Hierdoor komt het dorpshuis terug in de handen van de gemeente. Die geeft nu al aan niet met de beheerders Nadia en Wilfried Peek verder te willen. Sluiting ligt op de loer. 

De stichting eiste eerder dit jaar in een kort geding dat de beheerders van het dorpshuis, die daar met hun gezin al zeventien jaar wonen en werken, vertrekken. Volgens Vereniging Dorpshuis De Oude School brengt het beheer door het gezin Peek te weinig geld in het laatje terwijl het financieel slecht gaat met de vereniging. De vereniging hoopt met een constructie met een pachter in ieder geval kostendekkend te zijn, maar daarvoor moet het gezin Peek wel vertrekken. Dat moest per maart, maar daar gaf het gezin geen gehoor aan. De vereniging eiste vervolgens ontruiming.  

Alternatief redt het niet 

De rechter oordeelde echter dat het gezin niet meteen uit het dorpshuis hoeft, ook omdat het stel aangaf zelf ook wel het dorpshuis te willen pachten. Bovendien zou het bevel tot verlaten van de woning ‘zeer verstrekkend ingrijpen in de persoonlijke leefomstandigheden’.

Het zorgde voor een patstelling bij het dorpshuis. De onderlinge ruzies zorgden er onder meer voor dat de kas steeds leger raakte. Het bestuur zag vervolgens geen andere optie dan op te stappen. De verhoudingen waren zo verziekt dat de beide partijen er niet meer samen uitkwamen. 

Een alternatief van de beheerders, zij droegen drie nieuwe bestuursleden aan voor de vereniging, redde het uiteindelijk ook niet. De gemeente, de beheerders en de beoogde nieuwe bestuursleden kwamen er uiteindelijk niet uit met elkaar. 

Onzekere toekomst 

En dus heeft het bestuur van de vereniging op 11 juli de vereniging opgeheven. Dat betekent voor de gemeente Buren dat ze om niet een gebouw met een onzekere toekomst in haar maag gesplitst krijgt. Duidelijk lijkt al wel dat de gemeente het niet ziet zitten om samen te gaan werken met de familie Peek. In een informatiebrief aan raadsleden laat de gemeente weten dat er door het conflict bij verschillende partijen veel emotionele schade is achtergebleven. Sommige verenigingen zouden geen gebruik meer willen maken van het dorpshuis zolang de twee beheerders er actief zijn. Als nieuwe partij kent de gemeente bovendien weinig verplichtingen tegenover de beheerder. 

Formeel wordt de gemeente op 23 juli eigenaar van het dorpshuis. Of het dan open zal blijven en op welke manier, wordt nu onderzocht. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland