Volledig scherm
De bibliotheek in Lienden. © William Hoogteyling

Bieb in Lienden blijft toch langer open

LIENDEN - Hoewel eerder werd aangekondigd dat de bibliotheek in Lienden zou sluiten, blijft deze voorlopig open. Buren heeft het contract met Karmac tot september 2020 verlengd.

De duizend leden van de bieb in Buren kunnen zich voorlopig gewoon hun leesvoer blijven halen bij de Karmac-vestiging in Lienden, of een servicepunt in Buren, Beusichem of Maurik. Twee maanden terug werd het definitieve einde van de samenwerking met Karmac aangekondigd. Inmiddels zijn nu weer afspraken gemaakt over een tijdelijke verlenging.

Leesbeleid in Buren op de schop

Het was oud-wethouder Daan Russchen die in september aankondigde dat het allemaal anders moest met het leesbeleid in Buren. Van de beschikbare 140.000 euro, maakt de gemeente nu jaarlijks ruim een ton over naar Karmac. Dat geld was wel beter te benutten, vond Russchen.

Zonder de raad te betrekken had hij de voorbereidingen in gang gezet om volledig nieuw leesbeleid te maken en de samenwerking met Karmac te beëindigen. Die manier van handelen was tegen het zere been van de raad en bleek even later een van de oorzaken van de politieke crisis die leidde tot het einde van de coalitie.

Tijdens het verantwoordingsdebat, net na zijn ontslag, zegde Russchen toe de banden met Karmac weer aan te halen om daarmee alsnog tot een verlenging te komen. Dat blijkt gelukt. 

Quote

We raken eraan gewend dat we steeds weer een tijdelijk contract mogen onderteke­nen.

Theo Doreleijers , Manager Karmac

Karmac-manager Theo Doreleijers is content met het feit dat zijn bieb voorlopig openblijft, maar echt blij is hij nog niet. Na een diepe zucht: ,,We raken eraan gewend dat we steeds weer een tijdelijk contract mogen ondertekenen. Zeker niet ideaal. Je kunt je leden geen enkele zekerheid geven en mensen die nog geen lid zijn, worden dat met de onzekere vooruitzichten ook niet zomaar.’’

Onzeker

Doreleijers hoopt dat de raad van Buren nu snel in gesprek gaat over het bibliotheekbeleid. ,,Als ze weer tot de zomer wachten, komen we straks in dezelfde situatie. Dan moeten we weer tijdelijk verlengen en blijft alles nog onzeker.’’

De manager hoopt dat de politici het belang inzien van een goede bieb in de gemeente en dat zij niet enkel met de portemonnee denken: ,,Bedenk eerst eens welk beleid je wilt en ga dan kijken hoe dat te realiseren is.’’ Doreleijers hoopt dat Karmac bij beleidswijzigingen betrokken wordt en is ook bereid tot samenwerking als Buren besluit te gaan voor een toekomst zonder fysieke vestiging. 

Rivierenland