Volledig scherm
De gevonden granaat werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt om vliegtuigen neer te halen. © Politie

Bij wasboxen gevonden WOII-granaat opgeblazen in Lienden

LIENDEN - Bij een autowasbox in Lienden is donderdagmorgen een granaat uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Het explosief is later op de dag door de Explosieven opruimingsdienst Defensie (EOD) onschadelijk gemaakt.

Servetje
Volgens agent Sander Rijkes kreeg de politie 's ochtend een telefoontje van de eigenaar van de garage omdat hij iets vreemds had gevonden bij de stofzuigers. Om te voorkomen dat iemand met het ding ging lopen had hij het in een servetje gerold en in een doos in de garage gezet.

Eenmaal ter plaatse werd al snel duidelijk dat het om een granaat ging. Daarop is de EOD ingeschakeld. Die heeft het explosief bij de dijk in Lienden onschadelijk gemaakt door het ding op te blazen.

Volgens Rijkes werd de granaat in de Tweede Wereldoorlog gebruikt om vliegtuigen neer te halen. Het projectiel is voorzien van een explosieve lading die, wanneer het vliegtuig geraakt wordt, ontbrand.

Achtergelaten?
Hoe de granaat bij de wasboxen terecht is gekomen, is niet duidelijk. „Vermoedelijk heeft iemand het ding achtergelaten”, vertelt Rijkes. Of dat met opzet is gebeurd is niet duidelijk.

„De eigenaar van de wasboxen vertelde dat verschillende tuinders uit de regio gebruik maken van de schoonmaakplaats. Mogelijk is het explosief uit een aanhangwagen komen rollen toen deze werd schoongespoten.”

Geen onderzoek
De politie stelt verder geen onderzoek in naar de granaat. Rijkes: „Voor ons zijn er momenteel geen aanwijzingen die erop wijzen dat we de zaak verder moeten onderzoeken.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland