Volledig scherm
© William Hoogteyling

Broers en zussen halen herinneringen op in weeshuis Buren

BUREN - De vijf broers en zussen Kampers woonden vanaf vlak na de oorlog in het Koninklijk Weeshuis in Buren. Allemaal dragen ze een verschillend verhaal met zich mee. De tweelingbroers Gert en Bert Kampers vierden afgelopen zaterdag hun 75e verjaardag in het weeshuis waar zijn vanaf vlak na de oorlog twaalf jaar hebben gewoond.

Samen met hun zussen Annemarie (72) en Aty (77) en broer Wil (80) lieten ze aan hun familieleden zien waar zij hun jeugd hebben doorgebracht.

Witte wievenhok
Gert moet vooral denken aan het witte wievenhok, een kleine ruimte waar wezen werden opgesloten als zij zich niet aan de regels hielden. Hij kwam er maar liefst zeven keer terecht. „Voor mij was het gewoon een gevangenis.”

Nauwelijks contact
Omdat de broers en zussen in verschillende groepen werden ingedeeld, zagen ze elkaar in die jaren nauwelijks. Toen Aty verhuisde naar en pleeggezin, waren haar familieleden hier niet van op de hoogte. Na de oorlog is het contact weer hersteld en spreken de broers en zussen elkaar volgens Gert nog met enige regelmaat. „We hebben gewoon een heel sterke band met elkaar.”

Lees meer over het weeshuis in De Gelderlander van woensdag 7 september, editie Rivierenland, of bekijk de e-paper.

Rivierenland