Volledig scherm
© William Hoogteyling

Buren gaat voor afschaffen hondenbelasting, maar niet nu

BUREN - Discussie over het afschaffen van de hondenbelasting in Buren moet bij de begroting gevoerd worden en het zal niet zomaar ineens per 2019 gebeuren. Dat is de uitkomst van beraadslagingen over de kadernota met de grote lijnen voor de uitgaven van het komende jaar.

De discussie werd aangezwengeld door de PCG die samen met CDA en de Partij voor de Dieren een motie indiende om te kijken wat de gevolgen zijn als de hondenbelasting van zo'n 65 euro per hond n de  gemeente wordt afgeschaft. De partij stelt dat het vertrouwen in de politiek wordt geschaad nu deze niet wordt afgeschaft. Dit omdat het een verkiezingsbelofte was van Gemeente Belangen, de grootste fractie van de raad in Buren. Het staat ook in het coalitieakkoord. Volgens PCG is er nu voldoende geld om de belasting af te kunnen schaffen.

'Buitengewoon onverstandig'

De coalitie van GemeenteBelangen, VVD en PvdA stelt dat zo'n onderzoek helemaal niet nodig is. Het afschaffen kost ongeveer twee ton en de gemeente houdt zo'n drie ton over voor nieuw beleid. Volgens wethouder Sietske Klein zou het 'buitengewoon onverstandig' zijn deze belasting per 2019 te schrappen. Er blijft dan maar een ton over om met plannen voor zaken als wegen, klimaat of inwonersparticipatie aan de slag te gaan.  Er zijn allerlei wensen, stelt Sander van Alfen van Gemeentebelangen. De keuzes die daarin gemaakt worden moeten bij het vaststellen van de begroting besproken worden, vindt hij.

Nanda van Doremalen van de VVD heeft er  vertrouwen in dat dit onderwerp wel wordt opgepakt, al zal het niet in één keer gaan. ,,Het staat in het coalitieakkoord. We gaan ervoor om het af te schaffen als dat financieel verantwoord is. We gaan ervoor om dat gefaseerd te doen."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland