Volledig scherm
Burgemeester de Boer bestuurt Buren momenteel alleen. © William Hoogteyling

Burgemeester De Boer bestuurt Buren alleen: ‘Heeft geen zin mezelf over de kop te werken’

5 vragen overBuren wordt momenteel bestuurd door één man: Jan de Boer. Zo lang er geen nieuw college is, blijft de burgemeester in zijn eentje verantwoordelijk voor de gemeente. Hoe kan dat? En merken inwoners daar eigenlijk iets van?

In Buren verdedigde burgemeester Jan de Boer dinsdag in zijn eentje de Burense begroting voor 2020. Daarin is met enkele noodgrepen een tekort van zo'n 2,5 miljoen euro weggepoetst. 

Na de breuk van begin oktober heeft de gemeente geen coalitie meer en dat is aan de bestuurlijke kant inmiddels ook merkbaar. Oud-bestuurders Daan Russchen en Gerdjan Keller namen ontslag en hebben demissionair nog een maand hun werk voortgezet maar zijn inmiddels van het toneel verdwenen. 

Ook Sietske Klein, de enig overgebleven wethouder, mag inmiddels haar functie niet meer uitoefenen. Dat komt omdat volgens de gemeentewet het aantal wethouders in Buren nu onder het toegestane minimum ligt. Tot de kersverse nieuwe partners Gemeentebelangen, PCG en CDA met een nieuw akkoord komen, staat de Boer er alleen voor.

Hoe kan het dat de burgemeester er in Buren nu alleen voor staat?
‘Het aantal wethouders bedraagt ten hoogste twintig procent van het aantal raadsleden, met dien verstande dat er niet minder dan twee wethouders zullen zijn.’ Met deze zin begint artikel 36 van de gemeentewet. Om die maar meteen naar Buren te vertalen: na het vertrek van wethouders Daan Russchen en Gerdjan Keller, heeft Buren nog maar één wethouder: Sietske Klein. Dat is te weinig. Volgens de gemeentewet wordt daarom Jan de Boer in zijn eentje verantwoordelijk.

Maar Sietske Klein heeft geen ontslag genomen. Zit zij nu dan noodgedwongen thuis?
Nee, dat niet. Jan de Boer gebruikt haar als adviseur en sparringspartner. Binnen de muren van het gemeentehuis is Klein dus gewoon bezig alles draaiende te houden. De bestuurlijke portefeuilles die voorheen door vier fulltimers werden bestierd, zijn nu verdeeld onder De Boer en Klein. Ook in de regio draait Klein nog mee, bijvoorbeeld bij vergaderingen van Avri en Werkzaak. Buiten de deur mag Klein ook als vanouds lintjes knippen. ,,We zijn allebei een beetje vliegende kiep’’, zegt Jan de Boer erover.

Dus zo alleen is de burgemeester nu ook weer niet?
Hij staat er niet helemaal alleen voor. In die zin; hij hoeft niet ál het werk zelf te doen. Als het aankomt op besluiten is-ie wel in zijn uppie. Klein namelijk mag niet meer deelnemen aan collegevergaderingen.

Wat merken de inwoners van deze situatie?
In eerste instantie niet zo gek veel. Paspoorten zijn gewoon aan te vragen en voor klachten over scheve stoeptegels is de gemeente nog steeds bereikbaar. Over plannen die al in de pijplijn zaten, mag de raad een eindoordeel vellen. Al te politieke dossiers worden nu op de lange baan geschoven. Voorlopig dus even geen nieuws over een nieuwe sporthal of bibliotheek.

En de burgemeester, redt hij het wel in zijn eentje?
De Boer: ,,Voor mij zou het beter zijn als dit volgende week voorbij is, maar dat is niet de realiteit. Aan mijn agenda zie ik dat dit een uitzonderlijke situatie is. Ik moet naar veel meer plekken toe, naar afspraken waar normaal een wethouder zou zijn. Maar een dag heeft maar 24 uur, dus ik schuif ook zaken door. Het heeft geen zin om mezelf over de kop te werken. Ik moet gewoon verstandig zijn en denken: first things first.’’

Volledig scherm
Burgemeester de Boer verdedigt eenzaam de Burense begroting van 2020. © William Hoogteyling

Rivierenland