Volledig scherm
Inzet van de hulpdiensten na het ongeval. © AS Media

Chauffeur (20) voelt zich niet schuldig aan dood fietsster Flipjes Toertocht: 'Wat heb ik fout gedaan?'

ARNHEM - ,,Ik vraag me steeds af: wat heb ik fout gedaan?” Maar de 20-jarige Liendenaar die vrijdag terechtstond, vindt niet dat hij iets fout heeft gedaan. Hij vindt niet dat hij schuld heeft aan de dood van een 41-jarige wielrenster uit Nijmegen.

Hij reed op 22 juli vorig jaar met zijn bedrijfsauto met aanhangwagen op de Voorstraat richting Blommeland in Lienden. Hij manoeuvreerde langs twee wegversmallingen. Er kwamen hem vier wielrenners tegemoet. Zij namen deel aan Flipjes Toertocht, een wielerronde door de Betuwe, Veluwe en Rivierengebied.

Twee aan twee

Hoe het ongeluk precies kon gebeuren, werd op de zitting bij de rechtbank in Arnhem niet duidelijk. Volgens de Liendenaar bleven de wielrenners twee aan twee rijden terwijl daar niet genoeg ruimte voor was. Als ze achter elkaar waren gaan rijden, was er in zijn ogen niets gebeurd. Ook een getuige zegt dat de wielrenners twee aan twee fietsten.

Maar een van de wielrenners verklaarde dat ze juist achter elkaar reden en dat er geen ruimte voor ze was. De door het slalommen uitgezwenkte aanhanger zou de weg hebben geblokkeerd en de wielrenster zou bij haar val tegen de aanhanger zijn gekomen. Aan de aanhanger is geen schade geconstateerd na het ongeluk.

Reconstructies

Om er achter te komen wat er nu precies is gebeurd, zijn er door het Openbaar Ministerie reconstructies gemaakt. De filmpjes daarvan bleken gisteren echter niet in het dossier van de rechtbank of de verdachte. De officier van justitie vindt het wel belangrijk dat die filmpjes in de rechtszaal bekeken kunnen worden. Op zijn verzoek hield de rechtbank de zaak daarom aan tot februari. Dan gaat ze zaak verder. 

Rivierenland