Drijvende vuilnisbelt Eck en Wiel; Weer roept vervuild slib om maatregelen
ECK EN WIEL - Toen de kinderen van Annette de Jong* klein waren, zwommen ze met veel plezier in de Ingensche Waarden, het water tegenover hun huis. Nu zou ze dat onder geen beding meer toestaan; de plas is door het jarenlang storten van vervuild slib veranderd in een drijvende vuilnisbelt. Omwonenden klagen steen en been, de staatssecretaris zint op maatregelen.
Hier wordt met geld geschoven, daar kunnen wij niet tegenop
Vorige week, toen het lekker weer was, maakte De Jong met haar man een wandeling langs de plas. Ze schrok van wat ze daar aan trof. ,,Het stonk, en er lag allemaal plastic en rommel hier pal tegenover ons huis." Het is vervuild slib uit Frankrijk, weet De Jong, dat al jarenlang in het water, op de zuidoever van de Nederrijn in de gemeente Buren, gestort wordt.
Ook van een buurtgenoot kent De Jong de klachten: ,,Ze dacht in een soort paradijs terecht te komen, maar het bleek een vuilstort. Ik heb wel een brief geschreven naar de gemeente met hoe ik er over dacht, dat die troep in ons grondwater terecht zou komen, maar dat heeft allemaal geen zin. Hier wordt met geld geschoven, daar kunnen wij niet tegenop."
Drijfvuil
Wat op de oevers wordt aangetroffen, is drijfvuil, en een fractie van het bodemvreemde materiaal dat gestort is. Het roept eens te meer de vraag op hoe veel rotzooi er nog onder het wateroppervlak te vinden is. Het frustrerende voor omwonenden: de uitvoerders voldoen aan alle wet- en regelgeving. Slib dat nodig is voor het verondiepen van een plas mag uit het buitenland komen, en mag licht vervuild zijn.
De Ingensche Waarden zijn daarmee het zoveelste voorbeeld van een verondiepingsproject waar enorme hoeveelheden drijfvuil een feit zijn of worden gevreesd. Ook bij de Redichemse Waard bij Culemborg, de Vonkerplas bij Dreumel, en Over de Maas bij Alphen wordt 'nieuwe natuur' gecreëerd. Oude zandwinputten worden volgestort om verdwenen flora en fauna opnieuw de ruimte te geven.
Paal en perk
Maar deugt de manier waarop dat bij deze plassen gebeurt wel? Nee, vindt nu ook staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat). Na eerdere berichtgeving in deze krant over het verondiepen van de Redichemse Waard en andere wateren, vonden meerdere partijen in de Tweede Kamer dat er paal en perk moest worden gesteld aan het importeren van vervuilde buitenlandse grond. Van Veldhoven deelt die zorgen, zo bleek gisteren in een debat.
De grond die gebruikt wordt, moet zo schoon mogelijk zijn
Bagger
De staatssecretaris zei dat in Nederland de afgelopen jaren 4 miljoen ton vervuilde grond en bagger uit het buitenland is geïmporteerd. Die is grotendeels in zandplassen gestort. In totaal gaat het om 55 locaties. Er komt een uitgebreid onderzoek naar de praktijken van de afgelopen jaren.
De Tweede Kamer wil niet helemaal af van het gebruiken van licht vervuilde grond, maar plastic mag daar zeker niet meer inzitten. ,,De grond die gebruikt wordt, moet zo schoon mogelijk zijn en bij voorkeur uit het gebied zelf afkomstig zijn", zei Cem Lacin (SP), die het debat had aangevraagd.
*Annette de Jong is niet haar echte naam. Echte naam bij de redactie bekend.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zapp Award voor meester Jesper op uitvaartdag • 175 jaar de Gelderlander • Jodenhaat steekt kop weer op
Geen tijd gehad om het nieuws te volgen? Wij hebben de oplossing. De Gelderlander zet elke dag de belangrijkste berichten op een rij. Dit is een selectie van het nieuws van zondag 29 januari. -
PREMIUM2
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
PREMIUM7
Perenboer bouwt ‘slaapschuur’ voor zestig arbeiders: ‘Komt er mooi uit te zien’
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
1
Bever afgeschoten aan Waaldijk bij Dodewaard
Een eigenwijze bever heeft zijn verblijf aan de Waaldijk bij Dodewaard met de dood moeten bekopen: het dier is afgeschoten door waterschap Rivierenland.
-
PREMIUM
Oeps, paaltje geraakt: is het goedkoper om schade te claimen of zelf te betalen?
Rijd je jarenlang schadevrij, dan krijg je een forse no-claimkorting op je autoverzekering. Die kan oplopen tot wel 85 procent. Maar hoe werkt die korting precies? En wat is nou wijsheid als je per ongeluk een paaltje hebt geraakt? -
-
-
NIEUWS GEMIST? | MET VIDEO
Kapper wast ruim een miljoen euro wit • Varkens gered van wisse dood • Klimaatactivisten toch A12 op
-
PREMIUM1
Meteren groeit harder dan Maurik, Kesteren en Tiel
De inschrijving van veel Oekraïense vluchtelingen in Maurik en Kesteren heeft in 2022 mede gezorgd voor een grote bevolkingsgroei in beide dorpen. Maar ze konden de explosieve voortgaande groei van ‘kampioensgroeier’ Meteren niet bijbenen.
16 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerPeterM
Annemarie Ijkelenstam
tgm beuningen
bartmo
Patricia