Volledig scherm
Vervuiling in een plas in de uiterwaarden ter hoogte van de Rijnbandijk in Eck en Wiel. © William Hoogteyling

Drijvende vuilnisbelt Eck en Wiel; Weer roept vervuild slib om maatregelen

ECK EN WIEL - Toen de kinderen van Annette de Jong* klein waren, zwommen ze met veel plezier in de Ingensche Waarden, het water tegenover hun huis. Nu zou ze dat onder geen beding meer toestaan; de plas is door het jarenlang storten van vervuild slib veranderd in een drijvende vuilnisbelt. Omwonenden klagen steen en been, de staatssecretaris zint op maatregelen.

Quote

Hier wordt met geld geschoven, daar kunnen wij niet tegenop

Vorige week, toen het lekker weer was, maakte De Jong met haar man een wandeling langs de plas. Ze schrok van wat ze daar aan trof. ,,Het stonk, en er lag allemaal plastic en rommel hier pal tegenover ons huis." Het is vervuild slib uit Frankrijk, weet De Jong, dat al jarenlang in het water, op de zuidoever van de Nederrijn in de gemeente Buren, gestort wordt.

Ook van een buurtgenoot kent De Jong de klachten: ,,Ze dacht in een soort paradijs terecht te komen, maar het bleek een vuilstort. Ik heb wel een brief geschreven naar de gemeente met hoe ik er over dacht, dat die troep in ons grondwater terecht zou komen, maar dat heeft allemaal geen zin. Hier wordt met geld geschoven, daar kunnen wij niet tegenop."

Drijfvuil

Wat op de oevers wordt aangetroffen, is drijfvuil, en een fractie van het bodemvreemde materiaal dat gestort is. Het roept eens te meer de vraag op hoe veel rotzooi er nog onder het wateroppervlak te vinden is. Het frustrerende voor omwonenden: de uitvoerders voldoen aan alle wet- en regelgeving. Slib dat nodig is voor het verondiepen van een plas mag uit het buitenland komen, en mag licht vervuild zijn.

Volledig scherm

De Ingensche Waarden zijn daarmee het zoveelste voorbeeld van een verondiepingsproject waar enorme hoeveelheden drijfvuil een feit zijn of worden gevreesd. Ook bij de Redichemse Waard bij Culemborg, de Vonkerplas bij Dreumel, en Over de Maas bij Alphen wordt 'nieuwe natuur' gecreëerd. Oude zandwinputten worden volgestort om verdwenen flora en fauna opnieuw de ruimte te geven.

Paal en perk
Maar deugt de manier waarop dat bij deze plassen gebeurt wel? Nee, vindt nu ook staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat). Na eerdere berichtgeving in deze krant over het verondiepen van de Redichemse Waard en andere wateren, vonden meerdere partijen in de Tweede Kamer dat er paal en perk moest worden gesteld aan het importeren van vervuilde buitenlandse grond. Van Veldhoven deelt die zorgen, zo bleek gisteren in een debat.

Quote

De grond die gebruikt wordt, moet zo schoon mogelijk zijn

Cem Lacin, SP

Bagger

De staatssecretaris zei dat in Nederland de afgelopen jaren 4 miljoen ton vervuilde grond en bagger uit het buitenland is geïmporteerd. Die is grotendeels in zandplassen gestort. In totaal gaat het om 55 locaties. Er komt een uitgebreid onderzoek naar de praktijken van de afgelopen jaren.

De Tweede Kamer wil niet helemaal af van het gebruiken van licht vervuilde grond, maar plastic mag daar zeker niet meer inzitten. ,,De grond die gebruikt wordt, moet zo schoon mogelijk zijn en bij voorkeur uit het gebied zelf afkomstig zijn", zei Cem Lacin (SP), die het debat had aangevraagd.

*Annette de Jong is niet haar echte naam. Echte naam bij de redactie bekend.

Volledig scherm
© William Hoogteyling
Volledig scherm
© William Hoogteyling
Volledig scherm
© William Hoogteyling
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland