Volledig scherm
Een afgegraven deel van de Eem. © Screenshot Googlemaps

Eemslib naar baggerdepot in Ingen

BAARN/ INGEN - Er is op de valreep een bestemming gevonden voor de 16.000 kuub matig vervuild slib uit de Eem. De grond wordt de komende vier weken afgevoerd naar een zandafgraving in Ingen, nabij het Ingenseveer.

De operatie liep vertraging op toen de Overijsselse gemeente Hattem volgens de baggeraars op het allerlaatste moment weigerde de zestien ton matig vervuilde baggerspecie te accepteren. Het geleur met het matig vervuilde slib - dat te schoon is voor de afvalcentrale en te vies is om uit te rijden op andere gronden - had voorkomen kunnen worden als de baggeraars zich aan de afspraak hadden gehouden, zegt Gijs van Waning van De Ingensche Waarden BV. „De bagger zou oorspronkelijk worden gestort in een oude zandafgraving in ons gebied. De firma's zagen er van af omdat ze plotseling een lucratiever oplossing zagen. Dat is ze duur komen te staan. Uiteindelijk komt de grond toch hierheen en hebben ze er twee tot drie keer zoveel aan uitgegeven.”

De 16.000 kuub verdwijnen in een 30 meter diepe zandput bij Ingen die wordt afgedekt met een laag schone grond. Volgens Van Waning gebeurt alles strikt volgens de milieuregels. „De zandafgraving is niet meer nodig. We willen er een drassig gebied van maken, maar daarvoor moet de put eerst grotendeels dicht worden gestort. Het slib komt zo diep te liggen dat het geen kwaad kan.”

Rivierenland