Volledig scherm
Jean-Paul Decossaux kijkt samen met kunstenares Lia Krol naar haar beeld in wording van Dennis Bergkamp. Dat blijft nog tot de onthulling van het bronzen eindresultaat buiten beeld. © William Hoogteyling

Erichemse Lia Krol maakt bronzen beeld Bergkamp

ERICHEM - Al maanden draait het leven van Lia Krol om Dennis Bergkamp. In haar atelier in Erichem werkt de kunstenares aan een bronzen beeld van de legende. Donderdag kwam haar opdrachtgever - de KNVB - een kijkje nemen.

Sinds november is Krol bezig om 'the non-flying Dutchman' te vereeuwigen. Ter ere van haar 125-jarig bestaan besloot de voetbalbond vorig jaar een bronzen beeld te laten maken. Voetballiefhebbers mochten stemmen op hun favoriete Oranje-speler van de laatste 25 jaar. Bergkamp won het van Frank de Boer, Ronald Koeman, Phillip Cocu en Giovanni van Bronckhorst.

Krol wilde het kunstwerk graag maken en diende haar plan in bij de KNVB. ,,Ik wist eigenlijk meteen hoe het beeld moest worden. Dat kon toch alleen maar dé aanname zijn?’’ Ze doelt op de wereldberoemde actie waarmee Bergkamp Nederland - na een lange pass van Frank de Boer - in 1998 langs Argentinië schoot in de kwartfinale van het WK in Frankrijk.

Het beeld krijgt naar verwachting eind mei een plek bij het KNVB-complex in Zeist. 

Rivierenland