Fleur bakt er lustig op los: ‘Vier juist nu de kleine feestjes gewoon thuis’

het virus en ikHet zijn gekke tijden. Door de coronapandemie zijn mensen aan huis gekluisterd. Fleur Gaarthuis weet het: Oven aan, bakken maar!

Fleur Gaarthuis: ,,Ik leg de lat voor mezelf bij elke creatie hoger.’’
Volledig scherm
Fleur Gaarthuis: ,,Ik leg de lat voor mezelf bij elke creatie hoger.’’

‘Zet het journaal eventjes uit. Een muziekje aan. Daag jezelf uit in de keuken. Daar ligt de focus alleen maar op wat je gaat maken.

En als je baksel dan in de oven staat, ga dan even lekker met een kop koffie in het zonnetje zitten. Zo ben je even weg van al het nare nieuws dat je ’s avonds toch wel weer meekrijgt’.

Fleur Gaarthuis komt echt tot rust in haar keuken in Kerk-Avezaath. En dat ontdekte ze al vroeg. ,,Van kinds af aan bak ik graag. Mijn moeder maakte met verjaardagen zelf de taarten en in het weekend wilde ze ook nog wel eens wat maken.

Ik heb het van haar overgenomen. Soms tot ergernis van mijn moeder, want dan greep ze weer mis als ik de suiker en boter had opgemaakt.’’

Voor de kinderen

Hoewel haar moeder vaak koos voor cake of appeltaart, ontwikkelde Gaarthuis veel meer skills in de keuken. ,,Dat heeft te maken met mijn kinderen. Die hebben koemelkallergie en kunnen lang niet alles eten.

Ik wilde dat zij ook konden genieten van een mooie en lekkere taart. Zodoende heb ik me verder verdiept.’’

De waardering voor haar taarten maakt haar gelukkig. ,,Zeker als een kindje mee komt om zijn verjaardagstaart op te halen. Als je de blik in hun ogen ziet; dat is goud waard.’’

Het bakken zelf geeft haar rust. ,,Omdat je zo opgaat in het proces. Soms, als mijn hoofd vol zit, moet ik me er even toe zetten, maar juist dan is het mijn uitlaatklep. Je vergeet even alle andere dingen.’’

Quote

In deze tijden mag je jezelf best een beetje verwennen.

‘Maak het een beetje gezellig’

Gaarthuis, die sinds september professioneel op bestelling bakt onder de naam Fleurs Passie, ervaart haar beroep ook als leerzaam.

,,Ik leg de lat voor mezelf bij elke creatie hoger. Ik ben een enorme perfectionist. Om te verbeteren, moet je soms andere dingen proberen. Durven loslaten.’’

Bakken is een aanrader voor wie nu thuiszit, vindt Gaarthuis. ,,Maak het een beetje gezellig. Vier juist nu de kleine feestjes gewoon thuis, met je familie, zelfs alleen. In deze tijden mag je jezelf best een beetje verwennen.’’

Rivierenland