Sander van Alfen op de verkiezingsavond in Maurik. Zijn Gemeentebelangen pakt liefst acht zetels in Buren. Op de achtergrond rechts moet PvdA een verlies incasseren.
Volledig scherm
PREMIUM
Sander van Alfen op de verkiezingsavond in Maurik. Zijn Gemeentebelangen pakt liefst acht zetels in Buren. Op de achtergrond rechts moet PvdA een verlies incasseren. © William Hoogteyling

Gemeentebelangen mist het vertrouwen, hoe moet dat verder met Buren?

BUREN - Heeft Buren na de ingelaste vergadering vanavond nog een coalitie? Dat is maar zeer de vraag. Sander van Alfen heeft namens Gemeentebelangen (GB) zijn twijfels geuit.

‘Mijn fractie heeft niet het vertrouwen dat binnen de huidige samenstelling van de coalitie de problemen opgelost kunnen worden’. Het is een regel uit de brief die Sander van Alfen (GB) stuurde aan zijn collega-fractievoorzitters. Onduidelijk en cryptisch, noemen Alda van Zijl (D66) en Joop de Jonge (PvdD) het schrijven, maar de tekst is duidelijk genoeg om te concluderen dat het geen koek en ei is tussen de bepalende partijen in Buren.

Regie

,,Ik lees twee lagen’’, reageert Arthur Warmer (PvdA). ,,Of Gemeentebelangen ziet samenwerken met de huidige coalitiepartijen (GB, VVD, PvdA) niet meer zitten, of de partij ziet samenwerken met bepaalde personen niet meer zitten.’’

Hoe dan ook, het is tien voor twaalf, beseft Van Alfen die in zijn bericht ook benoemt dat de gemeente onbestuurbaar dreigt te worden. Welke kant de fractievoorzitter van de grootste partij met Buren op wil, is nog onduidelijk. 

Gerdjan Keller, wethouder Gemeentebelangen.
Volledig scherm
Gerdjan Keller, wethouder Gemeentebelangen. © Eigen foto

Van Alfen is momenteel niet bereikbaar voor commentaar en zijn collega-politici weten het ook niet. ,,Ik had van Gemeentebelangen wel wat meer regie verwacht’’, zegt Van Zijl (D66). ,,Ze zijn veruit de grootste, zij moeten nu aangeven wat ze willen. Daarbij, het is hun eigen wethouder die opstapt, daar vind je toch wel wat van?’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland