Volledig scherm
Door een ladder tegen het huis aan te zetten kon het gezin gered worden. © Brandweer Maurik

Gezin: Zonder held Richard hadden we moeten springen

MAURIK - Richard Hommersom uit Maurik dacht niet na maar handelde. Daarmee redde hij maandagnacht zijn buren en hun baby uit een brandend huis aan de Notarisappelhof in Maurik.

„Het vuur begon bij een laptop die in brand vloog. Hij lag niet eens aan de stroom", zegt Anita, bewoonster van het door brand getroffen huis. Ze werd wakker van het piepende brandalarm en stuurde haar man naar beneden om poolshoogte te nemen. „De batterijen zijn vast leeg, dacht ik nog. Van paniek was nog geen sprake." Maar haar echtgenoot kon beneden al geen kant meer op.

Schrik
Anita zelf ontfermde zich boven over haar tien maanden oude zoontje. „Toen bleek dat we er niet uit konden sloeg de schrik me wel om het hart. We hebben het raam open gedaan en zijn gaan roepen om hulp."

Ladder
Buurman Richard werd wakker en kwam gelijk in actie. „Toen ik naar buiten stapte, zag ik dat de onderste verdieping al helemaal in brand stond. Ik heb bij de kliko's achter een ladder liggen en die heb ik gelijk gepakt. Ik ben ermee door het huis heen gelopen en ik heb hem onder hun raam neergezet. Als eerste heb ik die kleine meegenomen en daarna Anita zelf. Haar man kwam daarna zelf al van de ladder naar beneden."

Held
„Voor mij is Richard een held", is Anita stellig. „Zonder hem hadden we denk ik uit het raam moeten springen vannacht."

Rivierenland