Het Lingemeer in 2017: Julia Zegers toont hoe weinig water er staat in de watergang waar ze ooit zwom.
Volledig scherm
Het Lingemeer in 2017: Julia Zegers toont hoe weinig water er staat in de watergang waar ze ooit zwom. © William Hoogteyling

Het Lingemeer bij Lienden wordt dieper; en bewoners hoeven niet te betalen

LIENDEN - De gemeente Buren start binnenkort met het lang gewenste baggerwerk in de watergangen van Villapark Lingemeer, tussen Tiel en Lienden. Waar mogelijk wordt ook de bodem verlaagd. Dat gebeurt zonder financiële bijdrage van inwoners van het park, zoals eerst wel het plan was.

Inwoners van Lingemeer hebben al langer overlast van de beperkte diepte van het water. Zwemmen kan er niet, een bootje aanmeren wordt lastig. In de zomer is de waterstand aan de lage kant en met name aan de uiteinden van de watergangen ligt veel bagger.

Kritiek op betalen

De gemeente wierp het idee op om naast regulier baggeren ook de bodem aanzienlijk te verlagen, maar daarvoor moesten ook de inwoners in de buidel tasten. Dat stuitte hen tegen de borst: een werkgroep werd in het leven geroepen om op zoek te gaan naar een breed gedragen oplossing.

Uitkomst daarvan is dat de gemeente het reguliere baggerwerk gaat uitvoeren en waar mogelijk de bodem gaat verlagen. Er wordt weliswaar een kleinere waterdiepte bereikt dan eerder voorgesteld, maar voor de werkgroep is het voldoende. En het bijkomende voordeel: de inwoners hoeven geen cent te investeren.

De gemeente gaat uiterlijk volgend baggerseizoen - in de winter van 2020-2021 - aan de slag op het Lingemeer.

Rivierenland