Zoelmond Onderzoek naar Apache helicopter die in een laagvlieg oefening enkele hoogspannings kabels raakt en daar door een noodlanding moest maken Een deel van het rivierengbied zat uren zonder stroom.
Foto William Hoogteuling
Volledig scherm
Zoelmond Onderzoek naar Apache helicopter die in een laagvlieg oefening enkele hoogspannings kabels raakt en daar door een noodlanding moest maken Een deel van het rivierengbied zat uren zonder stroom. Foto William Hoogteuling © William Hoogteyling

Het werd geen Air Crash Investigation in Zoelmond

blogIn 2017 zaten tienduizenden huishoudens in Rivierenland plotseling in het donker. Nadat een Apachepiloot in Zoelmond tegen een hoogspanningslijn vloog en kortsluiting veroorzaakte, was er op de avond van 13 november urenlang geen stroom in delen van Buren, Geldermalsen en Culemborg.

Quote

Kaarsjes aan, geen tv of wifi: weer echt contact met je gezin en de buurt

En dan is het wachten op het onderzoek. Wat zou de oorzaak zijn? Stiekem verwacht je een spannende ontknoping à la Air Crash Investigation, waarin we in een gelikte gedramatiseerde documentaire ontdekken dat er per abuis een gashendeltje verbonden was met een lichtknopje dat met een zekere temperatuur draden laat smelten waardoor de helikopter onbestuurbaar werd. Of zoiets.

En dan is het toch even slikken, de conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Een dik rapport hoor, daar niet van. Maar wel droog.

De uitkomst? 'De piloot zag de draden over het hoofd'. Het staat er echt. Hij zag ze over het hoofd. Ja, dat mag je aannemen, het zou pas nieuws zijn als hij ze wel had gezien en er bewust tegenaan was gevlogen. 

En waarom? Nou, er was een gevechtsoefening aan de gang die voor afleiding zorgde. Oja, en het was donker. Dat de draden nogal dun zijn helpt ook niet mee. 

Rivierenland blogt
Journalisten van de redactie Rivierenland van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Volledig scherm
© Foto Raphael Drent

Eigenlijk zou het dus zo weer kunnen gebeuren. Dat is niet per se een ramp - voor een paar uur dan. Voor velen was het best even fijn, terug naar de middeleeuwen. Kaarsjes aan, geen tv of wifi: weer echt contact met je gezin en de buurt. En voor een kampvuur, wijn en chips heb je geen elektriciteit nodig. 

Eén ding alleen: november is wel erg koud om buiten op straat rond te hangen, jongens. Oefen nou alleen in de zomer. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland