Volledig scherm
© Raphael Drent

In de modder ploeteren op Eiland van Maurik populairder dan ooit

MAURIK - Ruim 1.200 sportievelingen ploeterden zaterdag over maar liefst 49 obstakels bij het Eiland van Maurik. De Mud & Water Challenge is populairder dan ooit.

Ga er maar aan staan. Over een parcours van zes kilometer lang de modder, het zand en het water trotseren. Met daartussen maar liefst 49 obstakels, van groot tot klein. Klimmen, duiken, kruipen en nog eens klimmen. En dat allemaal onder behoorlijk zomerse temperaturen. Velen moeten er niet aan denken, maar de ruim 1.200 deelnemers van de Mud & Water Challenge bij het Eiland van Maurik krijgen er juist een enorme adrenalinerush van. Sommigen genieten er zelfs zó van, dat ze er nog een rondje aan vast plakken. Allemaal voor dat ene mooie moment, bovenaan het laatste obstakel bij de finish. Daar waar onder luid gejuich van teamleden of supporters, de felbegeerde medaille wordt omgehangen.

Funfactor

Quote

Het is gewoon een hele toffe manier van sportief bezig zijn. Ik noem het wel eens buitenspe­len voor volwasse­nen.

Josephine Kobussen, Organisatie Mud & Water Challenge

Met een glimlach op haar gezicht overziet organisatielid Josephine Kobussen al die deelnemers op deze zaterdagmiddag. Ze is zelf een fervent liefhebber van dit soort challenges, al doet ze vanwege haar functie als organisatielid vandaag niet mee. Ze merkt dat de populariteit van dit soort evenementen in de afgelopen jaren enorm is toegenomen. Hoe dat komt? ,,Het is gewoon een hele toffe manier van sportief bezig zijn. Ik noem het wel eens buitenspelen voor volwassenen. De funfactor is enorm hoog. Maar er is ook veel teamwork, iedereen helpt elkaar. Soms wordt je bij een obstakel geholpen door iemand die je totaal niet kent."

Bij de Mud & Water Challenge gaan om de zoveel tijd groepen, ook wel waves genoemd, van zo'n 120 man van start. Ze kunnen kiezen tussen 6 en 12 kilometer. De deelnemers komen uit het hele land, en soms zelfs vanuit België of Duitsland. Een groot deel van de deelnemende groepen zijn afkomstig vanuit sportscholen of bedrijven. De challenge, die door de vele bezoekers wordt gewaardeerd vanwege de mooie locatie en de sfeer, werd vijf jaar geleden bedacht door Annabel van der Valk. Destijds deden er zo'n 500 mensen mee, nu is dat aantal dus meer dan verdubbeld. ,,Deze editie is ook niet meer te vergelijken met de eerste", aldus Kobussen. ,,We hebben het parcours van vorig jaar een stuk verlegd. Er zijn nu minder lange stukken voor het hardlopen, maar meer obstakels. We zoeken steeds naar die vernieuwing. Zo hebben we al eens de Kids Run geïntroduceerd. Het aantal deelnemers daarbij is dit jaar echt gigantisch gegroeid."

En er is nog ruimte voor meer bij het grootste evenement van het Eiland van Maurik. ,,Er passen er in de komende jaren inderdaad nog wel een paar bij."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland