Volledig scherm
De tuinen van het marachusseemuseum worden steeds meer gebruikt voor evenementen zoals de BetuwsBuren en de Kunstmarkt. © Raphael Drent

Jarig BetuwsBuren eenmalig in museumtuinen

BUREN - Streekmarkt BetuwsBuren bestaat vijf jaar en viert de lustrumeditie op 30 juni eenmalig op een andere locatie dan anders: de tuinen van het lokale Marechausseeumuseum, dat komend weekend ook zelf gaat uitpakken.

Na vier edities ‘achter op het kerkplein’ verhuist streekmarkt BetuwsBuren naar de tuinen van het Marechausseemuseum. Voor één keer, vanwege het eerste lustrum. Ook wordt vanwege het 5-jarig bestaan het aanbod over een wat andere boeg gegooid.

Nog steeds vraag naar de jaarmarkt

Quote

We willen namelijk kleinscha­lig en gezellig blijven en bovendien is dat voor onszelf ook te behappen

René Parijs

Annelies Keijzers-Groeneveld, eigenaar van de Burense chocelaterie World of Chocolate, stond samen met een vriendin aan de wieg van BetuwsBuren. ,,Als grietje van 12 ging ik vroeger naar de jaarmarkt van Buren. Die was immens populair en al bestaat de markt al 20 jaar niet meer, mensen vragen er nog steeds naar. Dat bracht mij en een vriendin in 2015 op het idee zelf een markt te organiseren. Een Betuwse markt en dan niet alleen met fruit, jam en sapjes, maar van allerlei streekproducten. Stichting Evenementen Burenstad wilde ons wel helpen. Denk aan marketing, vergunning-aanvragen. Superfijn en de eerste editie was dan ook zó van de grond.”

Het was René Parijs, de nieuwe directeur van het Marechausseemusuem, die de dames van BetuwsBuren uitnodigde de streekmarkt een keer in de museumtuinen te presenteren. ,,Hartstikke leuk en vanwege het lustrum is het aanbod nu ook breder dan anders. Naast allerlei lekkernijen, hebben we nu bijvoorbeeld ook ook accessoires van gerecyclde fietsbanden, keramiek en  sieraden. En alles is streekverbonden. Het aantal stands is wel gelijk gebleven: 30 en dat blijft ook onze max. We willen namelijk  kleinschalig en gezellig blijven en bovendien is dat voor onszelf ook te behappen. Het aantal bezoekers mag wel wat meer: dat waren er afgelopen jaren 500 tot 800, maar we hadden dan ook vier keer een beetje pech qua weer.”

Museum nieuwe stijl

Meer dan 800 bezoekers moet dit jaar haalbaar zijn, ook omdat BetuwsBuren nu samenvalt met het ‘Grand openingsweekend’ van het Marechausseemuseum. Het museum is al even met ‘een vernieuwingsslag’ bezig en publiek kan 29 en 30 juni kennismaken met het ‘museum nieuwe stijl’. ,,Zaterdag zijn er onder meer demonstraties met een speurhond, zondag is er onder meer een stormbaan. Ook worden er twee nieuwe exposities geopend. Onze markt is zondag van 13.00 tot 17.00 uur en ik denk dat wij en het museum over en weer wel bezoekers van elkaar  kunnen verwachten.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland