Het varkensbedrijf de Knorhof kort na de brand
Volledig scherm
Het varkensbedrijf de Knorhof kort na de brand © William Hoogteyling

Kamervragen aan minister over Knorhof bij Erichem

ERICHEM/KAPEL-AVEZAATH - SP-Tweede Kamerlid Frank Futselaar wil van minister Carola Schouten weten hoe zij denkt over de plannen om 26.000 varkens te huisvesten in een nieuwe megastal bij Erichem.

Hij heeft kritische vragen gesteld over de plannen voor de herbouw van mega-varkensstal Knorhof op de grens van Erichem en Kapel-Avezaath. Aanleiding voor de Kamervragen van Futselaar zijn recente artikelen in de Gelderlander over de kwestie. 

Futselaar wil weten wat Schouten er van vindt dat ‘een veehouder die zowel in Nederland als in Duitsland meermaals is veroordeeld voor het niet naleven van dierenwelzijns- en milieuregels, opnieuw een varkenshouderij kan beginnen.’ 

Bij de vorige Knorhof brak in 2017 een brand uit waar 20.000 varkens bij omkwamen.

Europese zwarte lijst

Futselaar pleitte al eerder met Femke Merel van Kooten (toen PvdD, nu 50Plus) in de Tweede Kamer voor een Europese zwarte lijst voor houders van dieren die een beroepsverbod hebben gekregen. 

\Hij wil nu van Schouten weten hoe het staat met die lijst en dat de minister ook gaat informeren bij de gemeente Buren en de provincie Gelderland: ,,Ziet u voor de gemeente of de provincie Gelderland juridische mogelijkheden om de nieuwbouw van deze varkensflat te voorkomen?’’ 

Rivierenland