Volledig scherm
Leden van de Friese oudejaarsclub Vesuvius zetten de letters weer terug. © Vesuvius

Kunstwerk TOT HIER terug in Rijswijk na protestactie oudejaarsvereniging Vesuvius

RIJSWIJK - Oudejaarsvereniging Vesuvius uit het Friese Elsloo heeft het kunstwerk TOT HIER zondagmiddag teruggebracht naar zijn standplaats bij 't Wijkse Veer bij Rijswijk. 

De club had het daar kort voor de kerstdagen weggehaald. De Friezen noemen het een ludieke actie, maar ze protesteerden er ook mee tegen het stikstof- en PFAS-beleid van de regering.   

Berenburg en streekproducten

De Vesuviusleden gaven gedeputeerde Pieter Drenth, cultuurambtenaar Paul Stein en de vertegenwoordiger van Designmarking, het bedrijf dat  het kunstwerk namens kunstenaar Jan Kleingeld uit Leiden had gemaakt, een pakket met streekproducten en flessen Els en Berenburg.

Drenth, die cultuur en stikstofbeleid in de portefeuille heeft, kon bij nader inzien wel lachen om de stunt. ,,Met de achterliggende gedachte van deze ludieke stunt kan ik wel leven. Maar eigenlijk houdt ik er niet van dat men spullen van andere mensen meeneemt. Ik ben blij dat het kunstwerk nu toch weer op zijn plaats staat’’, sprak de gedeputeerde.

Blij dat het werk terug is

Ook de familie Kleingeld was blij dat het kunstwerk weer op zijn plaats staat. Ze was wel wat ongerust geweest toen de Friezen bekend maakten dat ze het  ‘even’ hadden geleend. Volgens de Vesuviusclub hebben ze gezegd ‘er even een berenburgje op te nemen'. 

Volledig scherm
Het werk is geklaard. © Vesuvius

Rivierenland