Volledig scherm
Eén van deze lichtjes brandt morgen voor Teunis van Tintelen. © Herman Stöver

Lampion tegen kanker brandt morgen voor Eck en Wielenaar

ECK EN WIEL - Elk  van de ruim 20.000 lampionnen die morgenavond de tuin van paleis Soestdijk verlichten, draagt de naam van iemand die aan kanker is overleden of ermee te maken heeft. Eén herinnert het leven van Teunis van Tintelen uit Eck en Wiel; een initiatief van zijn dochter Gitte van Haaster.

Een geboren en getogen Eck en Wieler was hij, een fruitteler. ,,Altijd buiten, altijd bezig’’, herinnert Gitte van Haaster haar vader Teunis van Tintelen. Hij was 71 jaar toen hij afgelopen augustus overleed aan de gevolgen van kanker. De ziekte stak in 2014 voor het eerst de kop op toen Van Tintelen de diagnose acute leukemie kreeg. ,,Hij was nooit ziek’’, vertelt Van Haaster. ,,En ineens had hij een zware longontsteking.’’

Toen ging het balletje rollen. Er volgden chemokuren en een stamceltransplantatie. Dankzij de stamcellen van een donor uit Amerika krabbelde Van Tintelen er weer bovenop. ,,Hij reageerde goed op alles’’, aldus Van Haaster.

Lampion doneren voor kankeronderzoek

De lampionnenactie is een initiatief van KWF Kankerbestrijding. Wie wil kan voor een klein bedrag een lampion ‘doneren’ ten behoeve van kankeronderzoek. De naam van een dierbare, ter nagedachtenis of als blijk van steun, wordt vervolgens op een lampion gezet. Tezamen vormen ze een groot, verlicht hart dat morgenavond om 19.00 uur wordt ontstoken.

Ondanks de goede koers sloeg in oktober 2017 het noodlot opnieuw toe. Bij een controle bleek de leukemie terug, wéér volgden chemokuren en een stamceltransplantatie. Tevergeefs, zo bleek. Hoewel verdrietig, is Van Haaster blij met de tijd die haar vader na de behandelingen heeft gehad. ,,We hebben er een paar mooie jaren bijgekregen.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland