Volledig scherm
Een Apache-helikopter vliegt laag boven de weilanden bij een oefening rond Werkhoven. © Koen Laureij

Legerheli mag Buren niet laten schrikken

MAURIK -  Nogal wat inwoners van Buren schrikken als er onaangekondigd legerhelikopters overvliegen tijdens oefeningen. Burgemeester Jan de Boer van Buren en commandant Robert Adang van het Defensie Helikopter Commando hebben vorige week met inwoners gesproken over de vliegoefeningen.

Bij de inwoners bestaat begrip voor de noodzaak van realistisch oefenen. Adang gaf uitleg over het hoe en waarom van de vliegoefeningen. De raadsleden en inwoners vroegen aandacht voor de overlast die sommige inwoners ervaren én de onveilige situaties die een plots langsrazende helikopter kan opleveren.

Wat kan helpen is informatie vooraf over de oefeningen zodat die niet meer als een verrassing komen.

Laagvliegoefeningen liggen gevoelig

Er worden relatief veel laagvliegoefeningen gehouden rond het Rivierenland. De laatste was in november vorig jaar. Tijdens een oefening in november 2017 vloog een Apache gevechtshelikopter tegen een hoogspanningskabel bij Zoelmond. Dat incident deed sterk denken aan een soortgelijk incident in 2007, toen een gevechtshelikopter bij Hurwenen tegen hoogspanningskabels vloog. Destijds zaten ongeveer 50.000 huishoudens dagen zonder stroom.

‘Extreem en levensgevaarlijk’

Een van de mensen die tijdens de laatste oefening in november 2019 aan de bel trok tijdens de oefening was Floris Brink van Manege Ravenswaaij. Helikopters vlogen dichtbij zijn manege, wat hij omschreef als extreem en levensgevaarlijk. ,,Als er een paardrijles was bezig geweest, hadden we zeker de ambulance kunnen bellen’’, zei hij destijds.

Brink was niet de enige die klaagde. De gemeenteraad vroeg Defensie unaniem om de laagvliegoefeningen te spreiden over heel Nederland. Defensie beloofde beterschap, maar niet op korte termijn.

De gemeente gaat met Defensie kijken hoe de communicatie rond de oefeningen beter kan.

Rivierenland