Volledig scherm
PREMIUM
Het nieuwe college van Buren. Van links naar rechts: gemeentesecretaris Michiel van Dalen, wethouder Karl Maier (GB), wethouder Pieter Neeven (PCG), burgemeester Jan de Boer, wethouder André van den Hurk (GB) en wethouder Niko Wiendels (CDA). © William Hoogteyling

Man-vrouw in de colleges van Rivierenland: 26-5

BUREN - De colleges in de vijf gemeenten van Rivierenland tussen Rijn, Lek en Waal tellen 0 vrouwelijke burgemeesters, 4 vrouwelijke wethouders en 1 vrouwelijke gemeentesecretaris. Met het aantreden dinsdagavond van het volledig vrouwloze college in Buren is de verhouding schever komen te liggen. De stand man-vrouw in de vijf gemeenten is 26-5.

Volledig scherm
Jacoline Hartman. © Gemenete West Betuwe

Alleen in West-Betuwe schuiven twee vrouwen aan bij de wekelijkse collegevergaderingen: wethouder Jacoline Hartman en gemeentesecretaris Karen Coesmans. In Tiel (wethouder Carla Kreuk), Neder-Betuwe (Herma van Dijkhuizen) en Culemborg (Monica Wichgers) worden deze vrouwen louter omgeven door mannen. Er is niet  zozeer sprake van stagnatie van het aantal vrouwen in colleges, maar zelfs van teruggang. Landelijk wordt 21 procent van de wethoudersposities door vrouwen bekleed, in Rivierenland is dat percentage 16 procent. Minister Ollongren zei in juli 2019 dat de regering streeft naar een aandeel van vrouwen in net politiek bestuur tussen de 40 en 60 procent. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland