Mannen uit Buren en Geldermalsen verdacht van miljoenenfraude

BUREN/ GELDERMALSEN - De FIOD heeft woensdag doorzoekingen gedaan in vier woningen en een kantoorpand in de gemeenten Buren, Geldermalsen, Utrechtse Heuvelrug en Zaltbommel. De huiszoekingen hebben verband met een strafrechtelijk onderzoek naar belastingfraude met omzetbelasting en valsheid in geschrifte. 

Volledig scherm
De in beslag genomen oldtimer van de Schoonhovense vrouw. © FIOD

De verdachten in deze omzetbelastingfraude zijn drie mannen: een 35-jarige uit de gemeente Buren, een 69-jarige uit de gemeente Utrechtse Heuvelrug en een 76-jarige uit de gemeente Geldermalsen. Zij zijn nog niet aangehouden.

Het fraudebedrag is vooralsnog berekend op 1,5 miljoen euro. Dat hebben de verdachten onterecht van de Belastingdienst ontvangen. Er is beslag gelegd op administratie, bankrekeningen, duizenden euro’s en de woning van één van de verdachten. 

De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) is het onderzoek gestart naar aanleiding van een boekenonderzoek door de Belastingdienst. Het vermoeden is dat met valse facturen en allerlei constructies ten onrechte omzetbelasting is teruggevraagd van de Belastingdienst. 

Witwassen

Parallel aan de fraudezaal doet de FIOD ook onderzoek naar een familielid van een de verdachten, een 24-jarige vrouw uit Schoonhoven. Zij is aangehouden en wordt verdacht van witwassen. De Belastingdienst heeft gemeld dat zij over onverklaarbaar vermogen beschikt. 

De vrouw heeft diverse panden gekocht, maar gezien haar inkomen is het onbekend hoe zij deze heeft kunnen aanschaffen. Vermoedelijk heeft ze voor minimaal 500.000 euro witgewassen. De FIOD heeft haar huis doorzocht en beslag gelegd op een oldtimer, een tractor, bouwmaterialen, vier woningen en twee grondpercelen die op haar naam staan.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland