Volledig scherm
Dos Sportief kan voorlopig fluiten naar een sporthal in Maurik. © William Hoogteyling

Maurik krijgt een opblaasbare zaal: ‘Wij kunnen een sporthal niet betalen’

MAURIK - Een opblaasbare gymzaal. Daar moet Maurik het voorlopig mee doen. Een sporthal, waarover al sinds begin deze eeuw wordt gesproken, komt er daarmee niet. De raad vindt het financiële risico te groot.  

Enkel Gemeentebelangen bleef gisteren vierkant achter het plan staan om een sporthal van 4,7 miljoen euro te bouwen in Maurik. ,,We waren er altijd al voor, zijn dat nu nog en zullen dat blijven’’, was fractievoorzitter Sander van Alfen duidelijk.

Toch lukte het niet om genoeg medestanders te vinden. Bij coalitiegenoot PvdA zorgde het voorstel zelfs voor een splitsing. Ellen van Dam stemde voor de sporthal, Arthur Warmer met ogenschijnlijk pijn in het hart tegen. Voor de tegenstemmers waren de financiële risico’s te groot, zeker met het oog op het tekort van bijna tweeënhalf miljoen euro op de begroting. 

Tegenstanders van het plan - VVD, PCG, PvdD, D66 en CDA - opperden een alternatief om snel tot een voorziening voor de scholen te komen: een opblaasbare hal. ,,Die gebruiken ze bij Ajax ook’’, voegde Alda van Zijl (D66) eraan toe. 

‘Voel hier niet voor’

Een meerderheid koos er uiteindelijk voor om die optie te onderzoeken. Wethouder Gerdjan Keller toonde zich niet enthousiast voor de luchthal. ,,We hebben in de gemeente een permanente vraag, een permanente behoefte. Ik voel er niet voor om dan veel geld uit te geven aan een tijdelijke oplossing. Snelle berekeningen leren ons dat de huur van zo'n opblaashal ons een ton per jaar kost. En dan komen er nog allerlei kosten bij, bijvoorbeeld om de grond bouwrijp te maken. Voor het zelfde bedrag kunt u vanavond ook een heel andere keuze maken’’, zo verwees hij vergeefs naar zijn eigen voorstel voor een complete sporthal.

Toen de raad tijdens de discussie opnieuw leek af te stevenen op uitstel, drong de bestuurder er meermaals op aan dat de raad op zijn minst een keuze zou maken. Voor of tegen de sporthal. ,,Dat bent u aan de scholen en de inwoners verplicht.’’

Er werd niet gehapt

Keller liet weten sowieso veel moeite te hebben met de gang van zaken. ,,Ik ben vol energie aan deze klus begonnen en ik betreur het zeer dat u als raad maar niet tot een besluit kunt komen.’’ Hij stak ook de hand in eigen boezem: ,,Ik betreur het dat ik er niet in ben geslaagd u te voorzien van de informatie die u nodig had om tot een keuze te komen.’’
Over zijn aanblijven heeft Keller geen harde uitspraken gedaan, maar de wethouder liet tussen de regels door blijken dat hij in het zomerreces genoeg stof tot nadenken heeft.

Uiteindelijk kwam Buren in de exploitatie jaarlijks nog 60.000 euro tekort. Keller daagde zijn raad uit om hem opdracht te geven dat gat te dichten. Er werd niet gehapt. 

VVD trok als eerste de stekker eruit: ,,Dit project is uit de hand gelopen, we kunnen dit niet betalen’’, aldus Nanda van Doremalen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland