Volledig scherm
Buren. © Rutger van der Zalm.

Met welke buurgemeente moet Buren samen?

BUREN - Politici uit Buren praten donderdag samen met Clemens Cornielje, de Commissaris van de Koning in Gelderland, over fusiemogelijkheden van de gemeente. Bijna alle gemeenten in de regio zijn bezig met fuseren en samenwerken, maar Buren toont op dat vlak weinig ambitie.

Dat stelt Joop de Jonge in een brief aan Cornielje. „Buren verzet zich uit alle macht tegen fuseren, terwijl de gemeente aantoonbaar te klein is om alles zelf te doen", aldus de voorman van de Burense Partij voor de Dieren.

Te groot
Gemeentebelangen wil best samenwerken maar moet aan een fusie niet denken. Fractievoorzitter Sander van Alfen vindt Buren nu eigenlijk al te groot: „Maurik is voor veel mensen al te ver weg. Ik vind het vreemd dat alleen wordt gekeken naar het aantal inwoners. De afstand tussen politiek en burgers is al zo groot en ik denk dat dit samenhangt met fysieke afstanden. Zelf woon ik bijvoorbeeld in het oosten van de gemeente. Als volksvertegenwoordiger zoek ik inwoners zo veel mogelijk op, maar ik merk dat ik minder in het westelijke deel van Buren kom. Dat is 25 kilometer verderop."

Lees een uitgebreid artikel met ook de visie van oud-burgemeester Klaas Tammes, in De Gelderlander, editie Rivierenland, van woensdag 16 november of in onze e-paper.

Rivierenland