Volledig scherm
PREMIUM
Kapel Avezaath: Geen eerste klas peren in het schap op de foto. © William Hoogteyling

Niet alles past binnen de norm

blogKomkommers zijn lang en recht, paprika's zijn óf rood, óf groen, óf geel, peren mogen niet te groot en pruimen niet te klein zijn. We hebben een mening over wat hoort en niet hoort en worden daarin bevestigd door wat we om ons heen zien. 

Rivierenland blogt
Journalisten van de redactie Rivierenland van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Volledig scherm
© Foto Raphael Drent
Quote

Directeu­ren zijn grijze mannen in pak en mensen met een donkere huidskleur hebben een Surinaams accent

Dat geldt niet alleen voor fruit en groente, maar ook voor mensen. We houden van hokjes en vakjes. Mijn dochter, die in een supermarkt werkt, wordt nog weleens door mannelijke klanten aangeklampt bij advies om  vrouwenzaken. Laatst vroeg iemand zelfs hulp bij het zoeken naar geel-wit maandverband - logisch, want als je man bent, kun je ineens minder goed kleuren zien. 

Ooit was mijn collega in haar eentje aan het werk op de redactie. Een bezoeker kwam binnen, vroeg of er geen echte journalisten waren, en vertrok zonder op een antwoord te wachten. Heel natuurlijk hoor. Directeuren zijn grijze mannen in pak, blonde vrouwen zijn secretaresse en alle mensen met een donkere huidskleur hebben een Surinaams accent.

Zelf spreek ik doven en mensen in een rolstoel ook altijd duidelijk en op kinderlijke wijze aan, want iedereen weet dat een lichamelijke beperking onmiddellijk naar je hersencellen trekt. 

De echte wereld is anders. Stephen Hawking was gehandicapt én briljant natuurkundige, Facebook werd gestart door een piepjonge directeur in T-shirt en spijkerbroek. Niet alles past binnen 'de norm'. 

Afgelopen week spraken telers en landbouworganisaties in deze regio zich uit voor ruimere kwaliteitseisen en liet een supermarkt in Kapel-Avezaath de 'lompe peren' zien die als warme broodjes over de toonbank gingen. 

Mooi. Nu de mensen nog.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland