Volledig scherm
Foto ter illustratie. © AFP/John THys

Nog 23 pluimveebedrijven kampen met fipronil

ECK EN WIEL - In totaal 23 pluimveebedrijven ondervinden nog steeds hinder van de fipronil-affaire, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders. Zes bedrijven zijn volledig op slot; de eieren, dieren en mest zijn geblokkeerd. Het is de boeren niet gelukt het bestrijdingsmiddel uit hun bedrijf te krijgen. Hun stallen staan leeg en waarschijnlijk komen er geen kippen meer in. 

Zeventien pluimveehouders hebben nog te maken met een blokkade van hun dieren en/of mest. Ze kunnen wel draaien omdat de eieren in orde zijn. ,,De legkippen hoeven pas getest te worden als ze naar de slacht gaan, aan het einde van de legperiode. De mest kan worden afgevoerd, maar dat levert de boeren wel hogere kosten op’’, aldus vakbondsvoorzitter Hennie de Haan.

Lol beetje weg

Quote

Als je op zo'n manier wordt afgerekend, zo onterecht, dan doet dat wat me je.

Janet van Leeuwen, Gedupeerde

In totaal zijn er door de fipronil 363 bedrijven geheel of gedeeltelijk geblokkeerd geweest. Zoals dat van Janet van Leeuwen en haar man in Eck en Wiel. Ze zijn de klap redelijk te boven gekomen, mede omdat ze vorig jaar een goed jaar hebben gedraaid. Maar persoonlijk hebben ze wel een knauw gekregen. ,,Niet dat we psychische klachten hebben, maar de lol van het boer-zijn is er een beetje af. Dat hoor ik van veel collega's. Als je op zo'n manier wordt afgerekend, zo onterecht, dan doet dat wat me je’’, zegt Van Leeuwen. De waardes waarboven de eieren werden afgekeurd waren in haar ogen veel te laag. En dat de NVWA al eerder van de gevaren van fipronil wist, zette ook kwaad bloed.

Acuut gevaar

Het bedrijf van Van Leeuwen en haar man werd hard getroffen door de crisis. De NVWA bestempelde hun eieren eind juli 2017 zelfs als ‘acuut gevaar voor de volksgezondheid’. Een paar dagen later werd een deel van de voorraad toch weer vrijgegeven voor de verkoop. Wel moesten ze 30.000 kippen laten ruimen.

Van Leeuwen doet niet mee met de rechtszaak, omdat ze zich daarvoor een dag te laat hadden aangemeld. Stoppen met het bedrijf willen ze niet. ,,Twee van onze kinderen willen het misschien overnemen’’, zegt Van Leeuwen, die ook destijds positief getroffen werd door de warmte van buren en collega's. ,,We kregen veel steun van mensen; een bloemetje, zelfs giften. Dat was echt bijzonder.’’ 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland