Volledig scherm
De laatste dag van De Wegwijzer in Asch. Het gebouw blijkt nu ineens van de gemeente te zijn. © William Hoogteyling

Oeps, school is toch eigendom van gemeente

ASCH - Scholenkoepel CPOB was al voorzichtig plannen aan het maken voor het lege gebouw van de voormalige basisschool De Wegwijzer in Asch. Tijdelijke bewoning via antikraak stond op de rol. Tot een wakkere ambtenaar vragen ging stellen. 

Bij het sluiten van de basisschool waren zowel de scholenkoepel en de gemeente Buren er eigenlijk vanuit gegaan dat de school eigendom was van de koepel. Die mocht dus plannen gaan maken voor eventuele verkoop van het gebouw. Maar een vastgoedadviseur van de gemeente Buren, nog niet zo lang in dienst, zette er vraagtekens bij. In een memo uit augustus schreef hij aan het gemeentebestuur dat het eigenlijk zelden zo is dat een school, historisch eigendom is van de koepel. 

Uit eigen zak

De twijfels werden neergelegd bij CPOB en vervolgens gingen een advocaat in opdracht van beide partijen op onderzoek. Er achter komen van wie het schoolgebouw was, bleek echter niet zo gemakkelijk. Sommige schoolgebouwen zijn ooit uit eigen zak betaald en behoren dus uiteindelijk ook toe aan de school. Dit bleek in Asch uiteindelijk toch niet het geval. Deze week stelden burgemeester en wethouders de overeenkomst vast waarin staat dat de school op 1 april aan de gemeente wordt overgedragen. 

Gat in de begroting

En dat is toch wel een teleurstelling, vertelt directeur Jos de Bruijn van CPOB. ,,We zijn een fusiekoepel. Onze rechtsvoorgangers hadden ons doen geloven dat het gebouw van ons was. En we hadden natuurlijk plannen gemaakt om het te verkopen en we hadden ook al bedacht dat we met het geld het onderwijs konden verstevigen. Maar als het wettelijk zo zit, dan kan het niet anders. Dus gaan we in goed overleg de school straks overdragen.’’ 

De tegenvaller betekent geen gat in de begroting, stelt De Bruijn. ,,Hij stond op nul in de begroting, dus het is niet zo dat we straks in de problemen komen. Maar als blijkt dat de school officieel zonder vergoeding moet worden teruggegeven aan de gemeente, kunnen wij niet anders dan dat doen.  

De laatste zeven leerlingen namen in de zomer van 2018 afscheid van de school. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland