Volledig scherm
Gebied Lingemeren vanuit de lucht gezien. © K3

Onderhoud aan watergangen Lingemeer lost grotere problemen niet op

De watergangen van het Lingemeer worden momenteel gemaaid en daarmee weer bevaarbaar gemaakt. De onderhoudsronde biedt echter geen structurele oplossing voor het ondiepe water in de wijk.  

De werkzaamheden die volgende week donderdag afgerond moeten zijn, zijn onderdeel van een regulier onderhoudsprogramma. ,,Op de bodem groeien behoorlijk wat waterplanten. Hoe ondieper het water is,  des te harder de planten groeien doordat de zon rechtstreeks op de bodem schijnt’’, zegt een woordvoerder van de gemeente Buren. ,,Dit onderhoud staat dan ook los van een structurele oplossing van de problemen in het Lingemeer. Die is er nog niet. Maar deze werkzaamheden moéten we uitvoeren, het gras groeit gewoon door.’’

Slecht bevaarbaar

Bewoners van Lingemeer klagen al langer over de situatie in hun wijk. Velen hebben hun huis daar gekocht vanwege de ligging aan het water. De sloten zijn echter al jaren ondiep en slecht bevaarbaar. Uitbaggeren alleen is niet de oplossing. Op veel plaatsen is de beschoeiing namelijk slecht. Daardoor zakt de grond uit de tuinen weg en ontstaat het zelfde probleem. Een werkgroep moet de komende maanden bedenken op welke manier het water weer voluit kan stromen in de zogenoemde singels achter de woningen. De werkgroep hoopt begin juli een plan op tafel kunnen leggen voor een structurele oplossing.

Tijdens de onderhoudswerkzaamheden die nu plaatsvinden moet aannemer Donkergroen - die doet de klus in opdracht van Avri - rekening houden met broedende vogels aan de waterkant. In de grote watergangen wordt alleen de vaargeul gemaaid, aanwonenden hoeven daar hun bootjes niet aan de kant te halen. 

Boot aan de kant

De kleinere zijpoten en inhammen worden wel volledig gemaaid. Daarom moeten de bewoners op die locaties alle boten, pompen en andere obstakels wel weghalen, zodat de aannemer de ruimte heeft om het werk goed uit te voeren. 

Volledig scherm
Tijdens werkzaamheden in de zijtakken van de Lingemeren, wordt van de grotere watergangen (de blauwe) alleen de vaargeul gemaaid. De zijpoten en inhammen (bruin) worden volledig gemaaid. © Avri
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland