Volledig scherm
© William Hoogteyling

Orgamebo wil mestverwerking elders voortzetten

KAPEL-AVEZAATH - Orgamebo gaat mogelijk elders in het land mest verwerken. Willem Bos richt zich echter eerst op de handel. En daar zal Kapel-Avezaath volgens de ondernemer geen overlast van ondervinden.

Het is voorbij met de stank en overlast, daar is Bos van overtuigd. De mestverwerking is inmiddels met twee derde teruggeschroefd en stopt dit najaar. Hij is gaan nadenken over een nieuw verdienmodel. 

Mesthandel

In de nieuwe plannen gaat hij in zijn Avezaathse schuren agrarische bijproducten als hooi, stro en diervoeder opslaan. Dat wordt lokaal verhandeld. Bos blijft daarnaast, of misschien wel vooral, bezig met de handel in mest. Die wordt in de nieuwe situatie echter onverwerkt van de boer naar Midden- of Oost-Europa gereden en verkocht. 

Hoewel Bos er nog niet veel over wil zeggen, houdt Orgamebo de optie open om elders in het land - daar waar een vergunning wel wordt afgegeven - mest te gaan verwerken. 

's Avonds of in het weekend, kan een vrachtwagen vol mest een nacht in Kapel-Avezaath staan. ,,Dat merkt niemand’’, verzekert Bos. ,,De mest zit in een luchtdichte tank. Dat ruik je niet. Er vindt geen overslag meer plaats, daar konden mensen last van hebben.’’

Omwonenden

Hoewel sommige bezwaarmakers kritisch blijven, heeft zeker niet de hele buurt problemen met de plannen van Orgamebo.  Bert van Beusichem is volgens eigen zeggen de naaste buur van het bedrijf. ,,Ik woon er zo'n zestig meter vanaf.’’ Overlast heeft hij nooit ervaren. ,,Ik heb zelf een agrarisch bedrijf. Je ruikt weleens wat, maar last? Nee. In het verleden zat er weleens een geurtje op, maar sinds hij er een geurwasser op heeft zitten is dat weg.’’ 

Over de klachten van de buurt kan hij kort zijn. ,,Dat zijn allemaal mensen uit de grote stad, die het platteland niet gewend zijn.’’ Dat zegt ook buurtbewoner Karel van der Heijden. ,,Degenen die het hardst roepen, dat is import.’’ Dat is wel een meerderheid van degenen die in de buurt wonen, schat hij. ,,Maar ja, je weet dat als je hier gaat wonen, dat je weleens wat ruikt.’’ Zelf heeft hij een agrarisch bedrijf en is hij wel wat gewend. ,,Ik heb ook weleens gebeld dat het stonk. Zei hij: 'bel zo even terug, ga ik nu de luchtwassers bijstellen'. Was het daarna over.’’ Hoewel de vergadering waarin de nieuwe plannen uit de doeken gedaan werden wat 'zuur' verliep, heeft hij wel de indruk dat de omwonenden 'ietsje positiever' zijn over de nieuwe ideeën. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland