Volledig scherm
Het pand in Zoelen van boven © Redres

Raad wil meer weten over huizen in historische stoomboterfabriek Zoelen

ZOELEN - Het staat nog niet vast dat de Burense gemeenteraad in gaat stemmen met de plannen om twee nieuwe woningen te maken in de oude stoomboterfabriek aan de Uiterdijk. Eerst moet duidelijk worden welke afspraken er zijn gemaakt met omwonenden en of de woningen niet ten koste gaan van andere bouwplannen in de gemeente.

Aan de Uiterdijk in Zoelen bevindt zich een voormalige stoomboterfabriek en dat is een uit 1824 daterend gemeentelijk monument. De gemeente wil dat pand graag in stand houden maar daarvoor is een nieuwe invulling noodzakelijk. Want leegstand leidt tot verval.

In het monument was een showroom van een interieuradviesbedrijf gevestigd. Er zijn concrete plannen om de showroom te verbouwen tot twee woningen. Samen met het reeds bestaande woonhuis zijn er dan drie woningen in het monument.

Monument

De gemeenteraad van Buren boog zich deze week over de plannen. Iedereen is blij als het monument behouden kan blijven, maar bij de politici leven vragen of alles wel goed is afgestemd met omwonenden.

En ze vroegen zich af waar de gemeente Buren opeens de toestemming vandaan haalt om twee extra woningen te mogen bouwen boven de 90 die reeds zijn toegezegd in het woningcontingent voor dit jaar.

Verkocht

Volgens burgemeester Jan de Boer is het complex zo groot dat niet kan worden volstaan met slechts één extra woning erbij zoals eerder is geopperd. En zijn voor woningen die meehelpen om monumenten in stand te houden extra contingenten beschikbaar.

Ze gaan dus niet af van andere bouwplannen in de gemeente, maar er wordt nog even goed naar gekeken. De drie woningen - ook wel lofts genoemd - zijn onder voorbehoud  al verkocht. Jan-Willem Andriessen van erfgoedmakelaar Redres liet in deze krant al weten dat er heel veel interesse was. 

Rivierenland