Volledig scherm
De berging van de apache bij Zoelmond. © William Hoogteyling

Radioactieve scherven Apache zorgden voor verwarring na crash in Zoelmond

ZOELMOND - Licht radioactieve scherven van de Apache gevechtshelikopter die in november in Zoelmond tegen een hoogspanningsmast vloog hebben voor verwarring gezorgd bij de hulpdiensten. Volgens Defensie zijn nagenoeg alle scherven opgeruimd en is nooit sprake geweest van stralingsgevaar.

Op maandagavond 13 november 2017 vloog een Apache tijdens een oefening tegen de bliksemafleider van een hoogspanningsmast in een weiland bij Zoelmond. Daarbij raakte de camerakoepel die onder de neus van de heli hangt de draad. Een spiegel in de koepel brak.

Gevaar voor de volksgezondheid

Een dag erna kamden militairen schouder aan schouder het weiland uit. Navraag leerde een politieman die ernaar vroeg, dat gezocht werd naar radioactieve scherven. Deze opmerking aan de politiefunctionaris zorgde voor wat ophef bij de hulpdiensten. Er was niet meteen duidelijk dat geen sprake was van gevaar voor de volksgezondheid, maar dat er onderzoek werd gedaan naar milieuwaarden. De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid had dat liever direct duidelijk gehad, zo staat in een evaluatie van het incident.

Volgens een woordvoerder van het Defensie Helikopter Commando is uitvoerig naar de scherven gezocht, onder meer met een drone. ,,Wat er is achtergebleven is verwaarloosbaar. Net als de straling, het materiaal was heel licht radioactief.’’

De scherven zorgden ervoor dat extra voorzorgsmaatregelen nodig waren voor iedereen die in het weiland was geweest. Op advies van een stralingsdeskundige is iedereen gecheckt op onderdelen of ze mogelijk glasresten onder hun schoenen hadden. Maar niemand is in aanraking geweest met het glas.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland