Ridder Bettink smeed zijn eigen wapens.
Volledig scherm
PREMIUM
Ridder Bettink smeed zijn eigen wapens. © William Hoogteyling

Ridders Bettink wanen zich in de middeleeuwen: ‘Je voelt hoe het is een zwaard vast te houden’

BUREN - Uitbeelden hoe het was om in de vijftiende eeuw te leven. Dat is wat Anne en Ina Bettink uit Buren doen op zogeheten re-enactmentfestivals. Met hun eigen zwaarden en zelfontworpen kleding hopen ze bezoekers wat te leren over de geschiedenis.

Op een tafel in de hal van smederij Rombout liggen verschillende wapens uitgestald. Echte wapens zijn het niet. De uiteinden van de zwaarden zijn rond. Anne Bettink gebruikt ze op re-enactmentfestivals waar hij samen met zijn vrouw Ina uitbeeldt hoe het leven er in de late middeleeuwen, zo rond 1450, uitzag. 

Stoer beroep

Ridder Bettink.
Volledig scherm
Ridder Bettink. © William Hoogteyling

Anne, smid bij smederij Rombout, maakte veel van de wapens zelf. ,,Ik begon daarmee toen ik een jaar of zeven was’’, zegt hij lachend. ,,Mijn oudoom was smid en ik vond dat als kind al een stoer beroep. Ook de interesse voor geschiedenis heb ik van jongs af aan. Waar dat vandaan komt, weet ik eigenlijk niet.’’

Anne loopt naar één van de wapens toe. ,,Dit heet een goedendag.’’ Hij pakt een stok met daarop een ijzeren punt en zet hem schuin tegen zijn schoen aan. ,,Tijdens veldslagen gebruikten ze dit om ridders op paarden tegen te houden. Je kunt je voorstellen dat een paard deze punt recht in zijn borst krijgt als hij hierop af komt.’’

Even verderop in de smederij brandt het vuur. Anne gooit er extra kolen op en houdt er een stuk ijzer in. Wanneer het heet genoeg is, neemt hij het mee naar het aambeeld waar hij er ritmisch op slaat. 

Hij herhaalt het een aantal keer en er ontstaat een lemmet van een zwaard. Zijn vrouw Ina kijkt trots toe en houdt haar hand omhoog. ,,Kijk, deze ring heeft hij ook zelfgemaakt.’’ Ze deelt Annes liefde voor geschiedenis.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland