Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Herman Stöver

Soap duurt voort: ‘Nieuwe kansen met vijf scenario's voor sporthal Maurik’

Aan de soap rond de sporthal die in Maurik gebouwd moet worden, lijkt voorlopig geen einde te komen. Sportverenigingen en de beheerder hebben geen vertrouwen meer in een goede afloop. De nieuwe wethouder Karl Maier ziet juist kansen.

Waar het precies is misgegaan weet Alhard Hungerink niet. Nadat vorig jaar opnieuw een college viel in Buren hield hij zich even stil. Maar de voorzitter van Lignum - die club zou de nieuwe sporthal in Maurik gaan beheren - liet weer van zich horen toen een nieuw college in de maak was. Op de brief die hij in november stuurde aan formateur Sander van Alfen, hoorde hij niets. En dat neemt hij het nieuwe college kwalijk.

3,5 miljoen

Plannen voor een nieuwe sporthal in Maurik zijn er nog steeds. Er wordt al vele jaren over gesproken en de noodzaak is hoog. Vooral voor scholen die nu moeten reizen voor gymles. Toch slaagt de Burense politiek er maar niet in knopen door te hakken.

De sporthal is nu opnieuw een van de speerpunten in het nieuwe coalitieakkoord. Er is bovendien al een jaarlijkse kostenpost bekend voor de sporthal: 89.000 euro. Niet geheel toevallig was dat ook het bedrag waarmee in de plannen van de beheerder werd gerekend. Met die 89.000 euro verwacht Karl Maier, de nieuwe wethouder sport, een hal van ongeveer 3,5 miljoen euro te kunnen bouwen.

'Steeds teleurgesteld’

Om tot een gedegen plan te komen wil Maier vijf scenario's uitwerken én in gesprek gaan met de belangrijkste gebruikers van de accommodatie: de turners van DOS, de voetballers van MEC en de korfballers van Activitas. Maar juist de vertegenwoordigers van die verenigingen hebben onlangs, per brief de samenwerking met de gemeente beëindigd. 

De bewuste brief werd verzonden op de laatste dag van februari, door de sportclubs en de beheerder. ,,We hebben er sinds 2015 hard aan gewerkt. Overlegd met drie opeenvolgende wethouders, raadsleden, de aannemer. We zijn in andere sporthallen wezen kijken. Van alles. En steeds werden we weer teleurgesteld. We hebben het een hele tijd volgehouden, maar het is een keer op.’’

Quote

Steeds werden we weer teleurge­steld. We hebben het een hele tijd volgehou­den, maar het is een keer op

Alhard Hungerink, Beheerder

De druppel was voor Hungerink dat er geen reactie kwam op de brief van de beheerder tijdens de formatie. De gemeente heeft volgens hem geen enkele moeite gedaan om het gesprek met hen aan te gaan, maar wil wel vanaf nul opnieuw beginnen met de verenigingen. ,,Zonder hen geen sporthal’’, verduidelijkt Maier. Hungerink voelt zich dan ook aan de kant geschoven. 

Gymzaal

Hoewel de ambitie van Maier een mooi sportcomplex is, houdt hij ook een andere optie open: een gymzaal. Dit omdat basisscholen in Maurik als sinds 2012 geen eigen zaal meer hebben. Ze pendelen nu per bus naar Eck en Wiel. 

Sportpark Maurik-Oost moet ruimte gaan bieden aan een nieuwe sporthal. De gesprekken daarover zijn echter al vele jaren gaande. Nu lijkt een nieuw hoofdstuk aanstaande.
Volledig scherm
Sportpark Maurik-Oost moet ruimte gaan bieden aan een nieuwe sporthal. De gesprekken daarover zijn echter al vele jaren gaande. Nu lijkt een nieuw hoofdstuk aanstaande. © Raphael Drent

Rivierenland