Volledig scherm
Hein van Lith proeft in de MCD in Kapel-Avezaath de Barstensvolsoep tegen voedselverspilling uit handen van Kristel van Est. © William Hoogteyling

Soep eten tegen voedselverspilling in Kapel-Avezaath

KAPEL-AVEZAATH - Supermarkt MCD Boudewijn-Van Est in Kapel-Avezaath was zaterdag één van de 25 winkels in Nederland die meedeed aan een speciale soepactie van NoFoodWasted. 

,,We gooien per jaar per persoon vijftig kilo aan goed voedsel weg’’, vertelt Denise van Kollenburg namens het bedrijf dat zich inzet tegen voedselverspilling. Een derde van al het voedsel dat jaarlijks wordt geproduceerd, belandt in de afvalbak. ,,Wij willen dat met de helft laten verminderen. Met de soep willen we mensen laten zien dat heel veel voedsel dat wordt weggegooid, gewoon eetbaar is.’’ De soep komt uit De Verspillingsfabriek uit Veghel, die het de naam Barstensvol gaf.

Mobiele app

Winkeleigenaar Wim van Est meldde zich aan voor de mobiele app Afgeprijsd, die door NoFoodWasted is ontwikkeld. Dat werkt als volgt: als Van Est zijn producten inscant, voert hij tegelijkertijd de artikelen in die bijna over de datum zijn, en dus kunnen worden afgeprijsd. De gebruikers van de app kunnen dan zien welke artikelen er die dag bij hun winkel goedkoper zijn. 

Ontwikkelaar August de Vocht uit Den Bosch begon NoFoodWasted en de app Afgeprijsd eind 2015 met veertien supermarkten.  In 2016 had de app dagelijks 40.000 gebruikers en 188 aangesloten supers van 11 ketens. In deze regio zijn MCD in Kapel-Avezaath en Buren, Albert Heijn in Geldermalsen en Zaltbommel en Spar in Kesteren bij de app aangesloten. In 2017 wil het bedrijf fors groeien, naar 500 deelnemende supermarkten.  

  1. Aanslag, steekpartij, overval; aan criminaliteit geen gebrek in Rivierenland
    PREMIUM
    CRIMINALITEIT

    Aanslag, steekpar­tij, overval; aan criminali­teit geen gebrek in Rivieren­land

    TIEL - Het is onrustig in Rivierenland. De politie heeft de handen vol aan onderzoeken naar een moordaanslag, verschillende steekpartijen – al dan niet met dodelijke afloop –, drugshandel, wapengekletter en overvallen; de recherche verveelt zich niet. Voor zover bekend hebben de veel van de zaken niets met elkaar te maken, maar het maakt wel duidelijk: aan criminaliteit geen gebrek.

Rivierenland