De Herenstraat in Buren is drie centimeter gezakt.
Volledig scherm
De Herenstraat in Buren is drie centimeter gezakt. © William Hoogteyling

Stad Buren zakt en scheurt: ‘Sinds de verlaging van het waterpeil is begonnen’

BUREN - Verschillende panden in de monumentale Burense binnenstad zijn aan het verzakken en vertonen als gevolg daarvan scheuren. Ingrijpen, om erger te voorkomen, is prijzig. Zeven eigenaren hebben zich verenigd en onderzoeken waar ze de schade kunnen verhalen. 

Meerdere panden aan de Weeshuiswal, maar ook huizen in de Nachtegaalstraat, de Weeshuisstraat, de Gasthuisstraat en de Herenstraat vertonen scheuren. Sommige vallen nog mee, andere zijn zo groot dat een volwassen man er met gemak zijn hand in kan steken.

Naar de exacte oorzaken wordt momenteel nog grondig onderzoek gedaan, maar de hypothese van veel betrokkenen is dat de verlaging van het grondwaterpeil door het waterschap ervoor zorgt dat de bodem inklinkt en de huizen zakken. 

Geen steun voor fundering

In Buren zakken en scheuren veel huizen. Bewoners beraden zich op stappen om de schade te herstellen.
Volledig scherm
In Buren zakken en scheuren veel huizen. Bewoners beraden zich op stappen om de schade te herstellen. © William Hoogteyling

,,Veel oude huizen in Buren hebben een ondiepe, gemetselde fundering’’, vertelt Albert van den Berg, eigenaar van aannemersbedrijf Van den Berg dat geregeld in de stad aan het werk is.

In de praktijk betekent het dat bij de bouw - vaak in de 18de of 19de eeuw - op een diepte van 80 tot 110 centimeter de grond egaal is gemaakt om daarvandaan vervolgens direct aan te vangen met metselwerk.

,,Een groot nadeel van zulke funderingen, die niet worden ondersteund door betonnen of stalen balken, is dat over de lengte op veel plekken hoogteverschil kan ontstaan.’’ 

Dat geldt zeker als de bodem onder de bebouwing niet overal even stevig is zoals in Buren, waar volgens Van den Berg de samenstelling varieert van zand en klei tot veen en puin.

,,Er is in het verleden veel puin onder de grond verdwenen en veel huizen zijn gebouwd met resten en stenen van het kasteel dat ooit in de stad stond.’’ 

Rol van Waterschap

Quote

Agrariërs kunnen met hun zware voertuigen het land niet bewerken als dat te nat is, dus daarvoor wordt grondwater weggepompt

Theo van Asch, Eigenaar scheurend huis

Hoewel bewoners van de gescheurde huizen niet uitsluiten dat de droogte van de laatste jaren enige invloed heeft op de verzakkingen, is hun gezamenlijke hypothese dat vooral het handelen van het waterschap invloed heeft.

,,Ten opzichte van onze huizen hier, zijn er in de omgeving veel lager gelegen landbouwgronden. De agrariërs kunnen met hun zware voertuigen het land niet bewerken als dat te nat is, dus daarvoor wordt grondwater weggepompt’’, weet Theo van Asch.

De Burenaar vermoedt dat dit beleid nu zijn tol eist. Peter de Wit - eveneens eigenaar van een zakkend huis - sluit zich daarbij aan. ,,Ik heb me door oudere inwoners van Buren laten vertellen dat die verlaging van het grondwaterpeil zo'n twintig jaar geleden is begonnen, en dat sindsdien ook de scheurvorming in huizen toeneemt.’’ 

Het Waterschap stelt dat ze hoe dan ook niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor de lage grondwaterstand. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland