Een protest tegen de herbouw van de Knorhof in 2018.
Volledig scherm
Een protest tegen de herbouw van de Knorhof in 2018. © Raphael Drent

Te weinig duidelijkheid over geurhinder nieuwe Knorhof

KAPEL-AVEZAATH - Ondernemer Adriaan Straathof moet meer duidelijkheid geven over de verwachte geuroverlast van een nieuw te bouwen megastal op de plek van de eerder afgebrande Knorhof. 

Dat stelt de Commissie voor de milieueffectrapportage, die de plannen voor de nieuwe stal heeft onderzocht. Het betekent nieuw huiswerk voor de ondernemer omdat de provincie Gelderland dit advies overneemt.  

Eerdere stal ging in vlammen op 

Straathof wil aan de Burensewal 3 in Kapel-Avezaath een nieuw varkensbedrijf bouwen met vooral jonge biggen. Op deze plek ging in 2017 het vorige bedrijf van Straathof in vlammen op. In de nieuwe plannen komt er qua grootte een vergelijkbare stal terug. Omdat er vooral jonge dieren in de stal zullen worden gehouden, is er wel ruimte voor meer dieren. In totaal kunnen er 25.668 varkens worden gehouden.

Tegen de herbouw is veel protest van milieuclubs. Zo werd er al geprotesteerd bij de gemeente Buren. Omdat Straathof al een vergunning heeft, kan de gemeente echter niets doen.

De provincie kan dat wel. Die moet een bouwvergunning afgeven, een zogenoemde omgevingsvergunning.  Voordat de provincie dit doet, zijn eerst de verwachte milieueffecten onderzocht. Dat is nu gebeurd. De provincie heeft het advies gelezen en ook het advies van de commissie overgenomen. Gevolg is nu dat een uitgebreider plan moet komen voor de vergunning eventueel kan worden verleend. 

Minder geur dan bij oude bedrijf

De Commissie voor de milieueffectrapportage laat weten dat het bedrijf naar verwachting weliswaar minder geur en ammoniak uitstoot dan het oude bedrijf, maar dat op enkele locaties in de omgeving nog wel geurnormen zullen worden overschreden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland