Het Lingemeer in 2017: Julia Zegers toont hoe weinig water er staat in de watergang waar ze ooit zwom.
Volledig scherm
Het Lingemeer in 2017: Julia Zegers toont hoe weinig water er staat in de watergang waar ze ooit zwom. © William Hoogteyling

Werkgroep moet einde maken aan het ondiepe Lingemeer

LIENDEN - Zwemmen is er al lang niet meer mogelijk, zelf een bootje aanmeren kan eigenlijk niet meer. De bewoners van Villapark Lingemeer klagen al lange tijd steen en been over de situatie in hun wijk, toch gepromoot als plek waar je kunt wonen aan het water. De gemeente Buren onderneemt nu actie. 

Een werkgroep moet de komende maanden bedacht worden op welke manier het water weer voluit kan stromen in de zogenoemde singels achter de woningen.  Die oplossing lijkt simpel: het uitbaggeren van de watergangen in Lingemeer. Volgens de gemeente is dat echter niet voldoende. Niet alleen is er regelmatig sprake van een lage waterstand, de bewoners moeten zelf ook maatregelen nemen om te zorgen dat er diep water achter hun woningen kan blijven stromen. Alleen als de beschoeiing van de tuinen sterk genoeg en stevig is, blijft de watergang ook op lange termijn diep. 

Duur

En dus bestaat de werkgroep die aan de slag gaat met het probleem ook uit verschillende bewoners die er met de gemeente uit moeten komen. Nico Maat van Waterschap Rivierenland waarschuwde eerder dat het project flink in de papieren kan lopen: ,,Als je in een smalle sloot een meter diepte wilt bereiken, dan moet de beschoeiing diep de grond in. Met damwanden gieren de kosten omhoog.’’

Plan in juli 

Met die gedachte in het achterhoofd gaat de werkgroep nu aan de slag in de hoop dat ze begin juli een gezamenlijk plan op tafel kunnen leggen.   

Dat het probleem de inwoners van Lingemeer bezighoudt, bleek wel op een informatieavond op 25 april. Maar liefst 150 bewoners van het villapark kwam langs om te spreken over de bevaarbaarheid van het water in het bijzondere woongebied buiten Lienden. Uit een eerdere enquête bleek dat van alle bewoners 92 procent graag wil dat de sloten bevaarbaar zijn. 

In de regel wordt er eens per tien jaar gebaggerd in het Lingemeer. Komende winter zou dit opnieuw het geval zijn. Voorlopig kiest de gemeente er echter voor om dit niet door te laten gaan en te wachten op een plan dat er voor zorgt dat de watergangen niet meteen weer dichtslibben. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland