Volledig scherm
Woonland in Maurik © Facebookpagina Woonland Interieurs

Woonland wil graag uitbreiden maar kan in Buren geen kant op

MAURIK - Woonland wil zijn winkel in Maurik fors uitbreiden. Ondernemer Bas Ederveen wil het vloeroppervlak, nu 2400 vierkante meter, bijna verdubbelen. De gemeenteraad werkt vooralsnog niet mee.

De huidige situatie van Woonland is niet ideaal, zo is te lezen in een uitgebreid rapport waarin ook de verbouwingsplannen staan. Naast de showroom aan de Hoolweg, gebruikt Woonland een magazijn op industrieterrein Doejenburg.

Er wordt veel heen en weer gependeld en er zijn veel kosten gemoeid met de externe opslag. Daarbij loopt het huurcontract binnenkort af waardoor Woonland op zoek moet naar een nieuw magazijn.

Provincie werkt mee

Quote

We kunnen wel zeggen dat we Woonland op het industrie­ter­rein willen, maar die mogelijk­heid bieden we helemaal niet

Jolijn Zwart, VVD

Het liefst zou de woonwinkel uitbreiden op de huidige locatie. Daarmee zou de winkel groter worden en een opslag op hetzelfde perceel komen.

De provincie wil meewerken een maatwerkoplossing voor Woonland dat volgens het huidige bestemmingsplan nog amper kan groeien aan de Hoolweg. Het college van Buren wil dat ook, maar de gemeenteraad ziet een uitbreiding niet zitten.

De meeste fracties zien Woonland - gevestigd in een pand dat voorheen werd gebruikt als manege - liever verhuizen naar industrieterrein Doejenburg. ,,Als je zo groot wordt, hoor je niet thuis in het buitengebied’’, beargumenteert Kees van de Bijl de afwijzing van zijn PCG. PvdA en Gemeentebelangen verwijzen naar de direct omwonenden.

Verschillende van hen zijn niet blij met de plannen van de ondernemer. De uitbreiding komt te dicht bij hun huizen vinden de partijen. PvdA laat de deur voor de ondernemer nog wel op een kiertje staan: ,,Misschien kan Woonland in overleg met de buren toch tot een acceptabele inpassing van de uitbreiding komen’’, zegt Ellen van Dam.

‘Welke boodschap geven we?’

Tegenstanders van het plan vinden dat Buren om tafel moet met de provincie. Waar buurgemeenten als Tiel, Culemborg en Neder-Betuwe detailhandel mogen toelaten op hun bedrijventerreinen, mag Buren dat niet. Albert Zwarteveen (PvdD) vindt dat inwoners daar nu slachtoffer van worden.

D66 steunt het plan voor uitbreiding van Woonland. ,,We hebben ze zelf naar deze locatie laten verhuizen en wie A zegt moet ook B zeggen’’, vindt Alda van Zijl. VVD wil als enige coalitiepartij ruimte bieden voor een forse groei van Woonland en deed een vergeefse oproep aan haar collega-raadsleden.

 ,,We kunnen wel zeggen dat we Woonland op het industrieterrein willen, maar die mogelijkheid bieden we helemaal niet. Welke boodschap geven we dan eigenlijk als we tegen deze ondernemer zeggen dat uitbreiding niet mag?’’

Niet uit het hoofd

Wethouder Sietske Klein herinnert de raad aan eerdere discussies.

,,We hebben detailhandel altijd geweerd van bedrijventerreinen. We hebben een heel dispuut gehad over een bloembinderij die er weg zou moeten, supermarkten worden er geweerd. Enerzijds logisch, want als we alles toelaten op een bedrijventerrein, houden we dan nog wel levendigheid in de kernen?’’

Ondernemer Ederveen wil op dit moment niet reageren op de kwestie. Duidelijk is wel dat hij uitbreiding nog niet uit zijn hoofd zet.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland